Unustatud mõisad on juba paljudel leitud

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasta mõisa jagub külastajaid päevas umbes nelikümmend.
Vasta mõisa jagub külastajaid päevas umbes nelikümmend. Foto: Meelis Meilbaum

Külastusmängus Unustatud Mõisad osalevate Lääne-Viru mõisakoolide direktorid leiavad, et mõisakoolide tutvustamine on vajalik, kuid mängule tuleks leida juurde midagi uut ja särtsakat, mis ka juba korra külastanud inimesed uuesti mõisa tooksid.

“Eelmisel aastal osalesime rohkem, tänavu on Vasta esimene, sest sellel aastal on väga palju eelmise aasta koole sees,” ütles Tallinnast tulnud Reet. “See on täiesti fantastiline idee. Võiks isegi rohkem mõisakoole selles projektis osaleda,” pidas ta mängu oluliseks.

Neljapäev oli külastusmängu Unustatud Mõisad, milles osaleb neli Lääne-Viru mõisat, neljas päev sel aastal. Veel kahel päeval – 3. ja 4. augustil – ootavad Lasila, Kiltsi, Muuga ja Vasta mõis 29 teise mänguga ühinenud Eesti mõisa seas külastajaid. Põhjusena, miks selles projektis osaletakse, tõid koolide direktorid esile eeskätt ühtse mõiskoolide tunde loomise ja oma kollektiiviga igapäevasest erinevas situatsioonis suhtlemise.

Igas mõisas saab käia giidiga jalutuskäigul, lahendada ristsõna ja süüa mõisakooki. Suur osa mõisatest pakub võimalust osaleda töötubades ja mõnes on võimalik kuulata kontserti. Koolijuhtide sõnul on enamik külastajatest eestlastest siseturistid, kuid sekka satub ka välismaalasi.

Vasta kooli direktori Ülle Villeri sõnul on neil külastajaid mängu ajal olnud 40–45 päevas.

“Selline keskmine tase, ega meie kanti ei satu eriti rahvast. Me oleme siin üksikud, sest meile siia sõita on igapidi kauge maa,” tõdes ta. “Tavaliselt tullakse marsruudil Muuga, Kiltsi, Lasila ja siis satutakse meile. Kui jõuavad, siis lähevad edasi Maidlasse, kuid Illuka mõisa nad tavaliselt siis enam ajaliselt ei jõua.”

Lasilas on kooli direktori Katrin Muraka sõnul käinud ühel nädalavahetusel 80 ja teisel 60 inimest ning neljapäeval oli ligikaudu 50 külastajat.

“Me ise teame nüüd ka oma koolimajast palju rohkem ja vaatame maja teise pilguga,” tõi ta välja veel ühe mängus osalemise positiivse aspekti.

Lasilas kannavad giidid mõisaaja stiilis õmmeldud kleite, mis on direktori sõnul valminud LEADER-programmi projekti abil, mis kirjutati eelmisel aastal seoses mõisa 150 aasta juubeli pidamisega.

“Kohalikud Lääne-Virumaa inimesed võiksid rohkem mõisates käia, selline soov oleks küll,” ütles Katrin Murakas.

“See oli suur elamus, et Lasila mõis siin avatud oli ja siin on väga ilus. Meeldiv oli torni külastus ja see, et siin saab ennast tunda mõisapreilina,” ütles Suure-Kõpu mõisakoolis õpetajana töötav Eda Niin, kes on varem osalenud mõisamängus Viljandimaal, aga kaugemal mõisates polnud käinud.

“Meil üks päev jäi vahele, muidu oleme kõigil külastuspäevadel mõisates käinud. Viljandimaa ja Tartumaa on käidud, nüüd on plaanis Lääne-Virumaa ja Ida-Virumaa. Järgmisel korral on kavas Harjumaa ja Järvamaa mõisad. Väga mõnus on ja saab palju uut ja huvitavat teada ning igas mõisas on omaaegset olustikku ja oluline on väikestele maakoolidele tähelepanu pöörata,” rääkis Piia Uuspõld Põltsamaalt.

Kiltsi mõis on ka muidu külastajatele viiel päeval nädalas avatud, kuid Unustatud Mõisate mängu päevadel on Kiltsi kooli direktori Merje Leemetsa sõnul külastatavus suurem. Tavaliselt 40–50 inimest, neljapäeval külastas mõisa koguni 57 inimest.

Muuga mõisas on nelja esimese külastuspäeva jooksul käinud Muuga kooli direktori Agnes Maasilla sõnul ligikaudu 200 külastajat, neljapäeval jõudis neist mõisa uudistama 22. Maasilla hinnangul võiks külastatavus suurem olla.

“See külastusmäng ikkagi võimaldab näidata seda, et mõisakoolides austatakse ja hoitakse mõisaaegset pärandit. Meie lapsed saavad tihti kiita, et kõik kohad pole täis soditud. Oluline on ka see, et lapsed saavad giiditöö kogemuse,” rääkis Maasild.

Vasta koolis on võimalik 3. ja 4. augustil osaleda kõrvarõngaste tegemise töötoas, mida korraldavad kooli vilistlased. Lasilas aga saab samal ajal tegelda siidimaaliga.

Agnes Maasild soovitas kõigil veel viimast võimalust kasutada, et mõisakoolid üle vaadata, ja lõpetada külastusmäng 4. augusti õhtul Muuga mõisas, kus annavad stiilse romantilise kontserdi ansamblid Roma Amor Itaaliast ja Dandelion Wine Austraaliast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles