Katse: kuidas hindavad välismaalased Eestit tutvustavat reisiplaneerijat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment reisiplaneerijast.
Fragment reisiplaneerijast. Foto: www.puhkaeestis.ee

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) avas suve alguses puhkaeestis.ee portaalis reisiplaneerija rakenduse, mis on eelkõige suunatud turistidele, aga pakub inspiratsiooni ja uusi avastamiskohti ka eestlastele. Rakendust katsetanud välismaalaste arvates leidub seal pisemaid vigu, aga üldiselt on see väga kasulik abimees.


Reisiplaneerija pakub puhkajale välja 38 eri pikkusega valmis marsruuti mööda Eestimaad. Kes aga nende seast midagi huvitavat ei leia, saab endale ise reisiplaani luua. Valida on võimalik nelja puhkusetüübi vahel: kas linna-, loodus-, kultuuri- või tervisepuhkus.

Saab valida, kui palju soovitakse üritusi, kui palju aktiivset puhkust, vaatamisväärsusi, söögikohti, ostlemist või õhtul välja mineku võimalusi. Seejärel saab paika panna reisi kuupäevad ja piirkonna. Reisiplaneerija pakub seepeale välja reisisihtkohad ja sõidujuhised.

Kui mõni pakutud paik ei sobi, saad nupuga «asenda» selle välja vahetada.

Brasiillanna Juliana Harrison Henno sõnul oskas see otsingumootor päris hästi just talle sobivaid sündmusi välja valida. «Ma tean juba nii mõndagi Eesti vaatamisväärsuste kohta, kuid sealt sain uusi ideid, mida Eestisse tulles teha. Ilmselt on see veel rohkem abiks neile välismaalastele, kes pole kunagi Eestis käinud,» rääkis ta.

Ka soomlase Marri Jämsä sõnul on rakendus lihtne ja mugav. «Ma muidugi ei tea, kas mingid olulised kohad on mulle pakutud plaanist välja jäetud,» nentis ta siiski ja arvas, et tema otsiks ikkagi ise infot internetist juurde.

Negatiivse poole pealt tõi brasiillanna välja, et planeerija jooksutab külastajat edasi-tagasi. Näiteks Lääne-Virumaa kahepäevast reisi planeerides soovitas planeerija marsruuti Käsmu-Rakvere-Palmse-Käsmu-Viitna loodusõpperada. «Võiks ikka ühe asula vaatamisväärsused järjest anda,» ütles Harrison Henno.

Jämsät häiris «Toidu ja joogi» näidiku äärmuslikkus ja mitmetimõistetavus. Kui ta pani selle näidiku põhja, siis mõtles ta sellega, et söögikohad võiksid olla väga head ja kvaliteetsed ehk neile peaks omistama suurt tähtsust, aga planeerija pakkus talle välja hoopis terve päeva erinevaid restorane ja õhtuks ühe rahvuspargi, kuigi valitud oli ka, et puhkus oleks aktiivne.

Puhkaeestis.ee ja selle eri keeltes versioonid on selle aasta kuue kuuga kogunud juba kaks korda rohkem külastajaid kui eelmise aasta samal perioodil. Kas selle hüppelise tõusu eest saab tänada just reisiplaneerijat, EASi turismiarenduskeskuse turismiturunduse juht Eero Raun öelda ei oska, kuna selle kohta eraldi statistikat tehtud ei ole.

Küll aga on EAS saanud planeerija kohta väga positiivset tagasisidet ja see annab Rauna hinnangul lõpptarbijale parema tulemuse kui näiteks Google’i kaudu endale marsruuti kokku panna.

Rauna arvates sobib planeerijat kasutada ka eestlastel, kes kodumaal puhata plaanivad. «Sellel on olemas eestikeelne versioon ja kuna seal on üle 7000 objekti ja rohkem kui 1600 turismiettevõtet, siis võib täiesti kindlalt väita, et ka Eesti inimesel võimaldab see reisiplaneerija avastada küllaldaselt selliseid kohti, mida ta veel näinud ei ole,» rääkis Raun.  
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles