Lapsed kaasa ja Eestit avastama!

, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ise rooli: Eesti kõige peresõbralikumaks muuseumiks valitud maanteemuuseumis saab autodega ringi 
sõita.
Ise rooli: Eesti kõige peresõbralikumaks muuseumiks valitud maanteemuuseumis saab autodega ringi sõita. Foto: Reeli Kork

Arter uuris suvesündmuste kalendrit ja Eestimaa kaarti peresõbraliku pilguga: kus oleks huvitav nii täiskasvanutel kui ka lastel?

Koolis heliseb lõpukell, lasteaia seinal ilutseb kiri peatselt algavast kollektiivpuhkusest ... Võib kindel olla, et paljusid peresid painab igasuvine küsimus: kuhu minna, mida teha? Valiku tegime ennekõike nende kohtade hulgast, kus saab ka ise midagi põnevat ette võtta.

Lõuna-Eestis postijaam ja nõiariik
Põhja-Eesti elanikke kisub suviti ikka lõunasse – Setu-, Põlva- ja Tartumaale. Üks koht, kus lastele pakutakse palju põnevat toimetamist, on kindlasti Eesti kõige peresõbralikumaks muuseumiks valitud maanteemuuseum, mis asub Põlvamaal Varbusel, vanimas seni tegutsevas postijaamas.

Muuseumi vabaõhuosas saab hooajanäitusel «Laadawärk» osa endisaegsetest laadalõbustustest, liikluslinnas vuravad ringi  elektriautod ning just täna, 16. juunil toimuval perepäeval võib uudistada ja proovida trikke kõikvõimalike kaherattalistega. Lisaks on võimalik panna end proovile  teehöövlijuhina, katsetada reaktsioonikiirust või kaevata miniekskavaatoriga.

Varbuselt ei jää eriti kaugele Uhtjärve ürgoru nõiariik Võrumaal, kus on avatud maailma kõige väiksem siseliikluslinn ja saab proovida luuaviset. Urvastes asuva Pokumaa külastajad saavad aga tutvuda Edgar Valteri loominguga sõnas ja pildis, õppida nägema loodust ja teha tutvust taimedega. Eesti kõige lõunapoolsemas maanurgas Alaveskil Naha külas on saja asukaga väike loomapark ning Otepää seikluspargis oma rada ka kõige pisematele.

Tagasiteel tasub kindlasti pikemalt peatuda Tartus, kus lapsi tõmbab südalinnas asuv mänguasjamuuseum. Pisikestele piraatidele pakutakse võimalust seilata lodjaga mööda Emajõge, Ahhaa keskusest leiab põnevas vormis kõikvõimalikku harivat teavet.

Tagasi Tallinna võiks sõita Põltsamaa kaudu, sest selle lähedal Uueväljal asuv Sarapiku turismitalu püüab käsitöömänguasjade valmistamise kõrval juuli lõpuks maisi nii kõrgeks kasvatada, et põllule tekiks korralik maisilabürint. Paha ei tee ka põige Jõgevamaale, et uudis­tada Elistvere loomapargi asukaid ja suunduda siis edasi Vudilasse – Kaiavere järve kaldale rajatud kogu pere mängumaale, mis reklaamib end kui Eesti suurimat.

Saartel näeb jaanalinde ja Tjorvenit
Palju põnevat leidub lastega peredele Saare- ja Hiiumaal. Enne Eesti suurimale saarele jõudmist tehke pikem peatus Muhumaal, et uudistada Nautse külas Laasu talu jaanalinnufarmis emusid ja nandusid, pisikesi ponisid ja känguruid.

Kellel veab, saab koguni tervitada suurt punakänguru Gunnarit. Pärast Laasul ponisõidu proovimist võib jätkata ratsutamist Tihuse ratsatalus ja suunduda sealt edasi näiteks Võilaiule või Koguva muuseumikülla. 22. juulil on lapsed oodatud ka Saaremaa ooperipäevadele, publikuks Pipi ja Buratino juhitavale lastegalale.

Hiiumaal läheb Kalana sadamas kindla peale sel suvel parajaks mölluks, kui külla tulevad väike Tjorven ja kompanii – nimelt viib Jaanus Rohumaa lavastatud «Väike Tjorven» vaatajad  juulis kaheksal korral Astrid Lindgreni võlumaailma.

Haapsalus Iloni imedemaa
Lääne-Eestisse suundudes tuleb hoolega valida, millest alustada. Lindgreni loomingu austajaid, aga miks mitte ka neid, kes kirjaniku maailmaga alles esimest tutvust sobitamas, võlub Haapsalus kindlasti Iloni imedemaa – kunstnik Ilon Wiklandi lapsepõlveradadele loodud põnev paik, mis inspireeritud tema illustratsioonidest Astrid Lindgreni teostele.

Haapsalu piiskopilinnuse vallikraavis asub aga lastepark karussellidega ja kiiged rüütlihobustega, lisaks veel suur piraadilaev.

Pärnumaal pole sugugi ainult meri ja rannaliiv – seiklushimulised saavad end proovile panna Valgeranna seikluspargis, kus samuti mudilastele eraldi rada. Pärnust 17 km loodes, rabade keskel Lavassaare asulas on aga koha leidnud muuseumraudtee ning juuni algusest septembri lõpuni sõidab igal laupäeval muuseumi (Müramaa) ja Lavassaare vahet muuseumrong. Aeg-ajalt tossutab seal ringi koguni endisaegne aururong!

Virumaal saab seigelda
Virumaal saab Alutaguse seikluspargis matkaradu läbida ja aasta ringi tuubisõitu teha. Toolse linnus kutsub kehastuma mereröövliks ning juuli teisel laupäeval suurt veesõda pidama, 19. augustil aga kogunevad sealsamas kõik piraadid mehisele mereröövlite ööle, kust ei peaks puuduma ka suur aardejaht. Ja kes veel Narvas käinud pole, võiks sel suvel seda küll teha! Kindlasti tuleb sel juhul väisata kohaliku linnuse Põhjaõue – endisaegset turuplatsi, kus saab uudistada nii toimetamist töökodades kui ka supipaja juures.

Tallinn kutsub merepäevadele

Tallinna külje all Kurtnal ootab lapsi lõbutsema paljude atraktsioonidega Vembu-Tembumaa. Pealinnas endas toimuvad aga 13.–15. juulini merepäevad, mis muu hulgas pakuvad mereteemaliselt kujundatud telklinnakus ulatuslikku meelelahutusprogrammi lastele.

Seal saab hüpelda mereteemalisel batuudil või atraktsioonil Sky Jump, kiikuda vedrukiikedel ja ujutada laevu minibasseinis, kavas on ka laeva- ja mereteemaga seotud voolimine-joonistamine, meresõlmede tegemine, meremärkide tundmaõppimine, tubateater, merejuttude vestmine, ühislaulmine, joonistusvõistlused jm.

Vastvalminud Lennusadam ühes angaaridega on paik, kus uudistamist ja oma käega katsumist jagub üüratult palju. Merepäevade ajal seisavad just seal Eesti ja meie lähiriikide uhked laevad, toimub purjeregatt, näeb oma silmaga vesilennukeid ja toimub palju muud põnevat. Tasuta külastamiseks on avatud laevad, lisaks saab robinsonidel purjetada ja  haab­jatel sõita.

Loomaaed ühes oma asukatega on kahtlemata vaatamisväärsus igas eas külastajaile, suvekuudel on seal avatud ka eraldi laste loomaaed. Mai lõpust juuli keskpaigani toimuvateks hilisõhtusteks ekskursioonideks tuleb pilet varem valmis osta.

Üks Tallinna laste vaieldamatuid lemmikuid,  Miia-Milla-Manda muuseum Kadriorus tähistab juunis sünnipäeva. Sel puhul täidab tantsuteater Zicki uuslavastus «Miia-Milla-Manda lugu» Kadrioru lastepargi 13., 15. ja 16. juunil tantsu, kevadise nostalgiaraasu ja muheda huumoriga. Lavastus elustab mängeldes 75 aastat tagasi tegutsenud Kadrioru lastepargi argipäeva.  Muuseumi terrassil on sel suvel avatud pargiraamatukogu.

Kohad ja hinnad

•    Maanteemuuseum Põlvamaal Varbusel –perepilet 8 eurot
•    Nõiariik Võrumaal – külastus etteteatamisel, ekskursioon nõiariigis koos juhendajaga (sisaldab luuaviskevõistlust) – perepilet 6 eurot
•    Pokumaa teemapark Urvastes – perepilet 9 eurot
•    Otepää seikluspark – lasterada 4 eurot,
teistel radadel hinnad kõrgemad
•    Tartu mänguasjamuuseum – perepilet 10 eurot
•    Ahhaa keskus – perepilet 26 eurot
•    Vembu-Tembumaa – päevapilet nii lapsele kui ka täiskasvanule 15 eurot
•    Elistvere loomapark – perepilet 6,39 eurot
•    Vudila – lapse päevapilet 15, täiskasvanu pilet 10 eurot
•    Muhu jaanalinnufarmi külastus – õpilane 2, täiskasvanu 3 eurot
•    Tihuse hobuturismitalu – 1 tund ratsutamist 14 eurot
•    Etendus «Väike Tjorven» Kalana sadamas Hiiumaal – lapsele 7, täiskasvanule 12 eurot
•    Iloni imedemaa Haapsalus – perepilet 15 eurot
•    Valgeranna seikluspark – 8–16,50 eurot, mudilaste rada 4–5 eurot, peredele soodustus 10%
•    Sõit muuseumirongiga Lavassaares – perepilet 20 eurot
•    Alutaguse seikluspark – perepilet radadele 40–48 eurot, tund tuubingut perele 16–25 eurot
•    Narva linnus, sh Põhjaõu – perepilet 10 eurot
•    Lennusadam, sh angaarid  – perepilet 19 eurot
•    Tallinna loomaaed – perepilet 12,20 eurot
•    Miia-Milla-Manda muuseum Kadriorus – perepilet 5,20 eurot
•    Nõmme seikluspark – 8–16,50 eurot,
mudilaste rada 4–5 eurot, peredele soodustus 10%
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles