Näpunäited jalgpalli EM sõitjatele

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpalli EM paelub paljusid.
Jalgpalli EM paelub paljusid. Foto: SCANPIX

Tänavused jalgpalli EM mängud toimuvad 8. juunist kuni 1. juulini Ukrainas ja Poolas ning kohalikud tarbijakaitseametid on koostanud mõned näpunäited kohale sõitvate fännide jaoks.

Piiriületus

Euroopa Liidu kodanikud võivad Poolasse siseneda kehtiva isikuttõendava dokumendi alusel. Väljaspool euroliitu elavatel jalgpalli fännidel peab olema pass koos viisaga.

Euroliidu kodanikel pole Ukrainasse minekuks viisat vaja, piisab kehtivast passist ja nii võib riigis viibida 90 päeva.

Ukrainasse sisenedes on vaja täita sissesõidukaart (міграційна карта, migracijna karta), kuhu tuleb märkida, millise transpordivahendiga saabutakse, mis on reisi eesmärk ja peatumiskoha aadress. Üks täidetud sissesõidukaartidest peab olema kaasas kuni riigist lahkumiseni. Kaardi kaotamise korral tuleb koheselt ühendust võtta oma saatkonnaga või lähima konsulaadiga.

Valuuta

Poolas kehtib zlott ja Ukrainas krivna. Valuutat saab vahetada kohalikes valuutavahetuspunktides. Välismaalastel tuleb valuutat vahetades esitada ID-kaart või pass. Valuutat vahetades tuleb hoolikalt jälgida vahetuskurssi.

Enamik Poola poode aktsepteerib kaardimakseid, samas Ukrainas pole see kuigi levinud. Paljud Poola poed teavitavad kaardimakse võimalusest.

Kauplused

Poolas ja Ukrainas on linnades asuvad suuremad poed avatud seitse päeva nädalas kella 10st kuni hiliste õhtutundideni. Mõlemas riigis saab ööpäevaringselt teha sisseoste staadioni viivate teede ääres olevates bensiinijaamades.

Sisseostude tegemine

Ukrainas võib 14 päeva jooksul kasutamata kauba tagastada poodi. Poolas otsustab müüja, kas tagastamine on võimalik ja nad ei ole kohustatud seda tagasi võtma. Mõlemas riigis on tagastamiseks vaja ostutšekki. Kui ostetud toode ei tööta, võib tarbija esitada kaebuse, Poolas kahe aasta jooksul alates ostupäevast, Ukrainas tootja poolt antud garantiikaardil näidatud aja jooksul.

Ukrainas sisseoste tehes tasub jälgida, et täidetakse garantiitalong. Kaebuse esitamine tähendab, et on õigus nõuda parandamist, asendamist või raha tagastamist.

Restoranid
Poolas on suitsetamine lubatud ainult selleks spetsiaalselt ettenähtud kohtades, Ukrainas avalikes kohtades suitsetamise piiranguid ei ole. Ukrainas lisatakse teenustasu automaatselt arvele, samas kui Poolas on vastav info kirjas menüüs.

Transport

Poolas ja Ukrainas müüakse bussi-, trammi- või rongipileteid jaamades või ajalehekioskites. Lisaks saab pileteid osta mõne juhi või vagunisaatja käest. Kui inimesel ei õnnestu piletit, siis tuleks sellest kohe teavitada vagunisaatjat, vastasel juhul tuleb maksta trahvi. Piletit ostes tuleb tähele panna, et see hakkaks kehtima kohe pärast rongi väljumist.

Ukrainas on piletihinna sees istekoha tasu, Poolas on see nii vaid ekspressrongides. Teistel puhkudel peab reisija otsustama, kas ta soostub maksma lisaraha, et ei peaks vahekäigus reisima. Ukrainas korjab vagunisaatja piletid kokku kohe pärast väljumist ja tagastab need pool tundi enne sihtpunkti saabumist.

Takso

Poolas ja Ukrainas on taksod spetsiaalselt märgistatud. Poolas saab sõidu eest maksta nii sularahas kui kaardiga, Ukrainas saab maksta ainult sularahas. Tuntud vaatamisväärsuste, lennu- või raudteejaamas olevad taksod võivad olla kallimad, kui telefoni teel tellitud taksod. Keskmine taksokilomeetri hind Varssavis on 55 euro senti ja Kiievis 22 euro senti. Sellele lisandub sõidualustustasu. Hinnad on väljas takso aknal oleval kleebisel.

Autosõit

Poolas ja Ukrainas võib autot juhtida vaid juhtimisõigusega isik. Poolas peab olema liikluskindlustus. Ukrainasse sisenemiseks on vaja rohelist kaarti.

Autot rentides tuleb küsida, mida täpselt katavad hind ja kindlustus ja millised lisakohustused on lepingusse sisse kirjutatud. On soovitatav kontrollida auto olukorda ning sõlmida kirjalik leping.

Koos rendifirma esindajaga tuleb auto tagastamisel kirja panna, et sõidukil polnud tagasi tuues kahjustusi.

Pagasi kaotus

Kui lennufirma kaotab ära või kahjustab pagasit, siis tuleb täita vastav blanket (PIR ehk Property Irregularity Report), mis on saadaval lennujaamades. Avalduses tuleb kirjeldada pagasit, selle sisu ning lisada koopiaga omaniku ID-kaardist, piletist ja kinnitus pagasi registreerimisest.

Mobiiltelefonid

Enne telefoni väljalülitamist kaaluge roaming teenuse aktiviseerimist. Üldiselt kõnehinnad euroliidu sees fikseeritakse samal tasemel. Kuna Ukraina ei kuulu Euroopa Liitu, siis on sealsed hinnad kõrgemad. Kui on vaja Ukrainas olles sageli helistada, siis tasub osta kohalik kõnekaart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles