Pildid: kaks meest alustasid mootorratastel reisi ümber maailma

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna lõunal alustasid Sven Mansberg ja Juhan Peedimaa mootorratastel ümbermaailmareisi, mis toimub UNICEF Eesti Rahvuskomitee egiidi all.


«Tahame anda oma vabatahtliku panuse UNICEFi sõnumi levitamiseks ja potentsiaalsete annetajate innustamiseks,» selgitasid rännumehed üht reisi eesmärkidest. Reisi motoks on «Life is a gift» («Elu on kingitus»). Teekonnal külastatakse UNICEFi kohalikke esindusi.

Peedimaa ja Mansberg on Team Extreme'i liikmed ning seni on nende igapäevatöö kõrval olnud üks põhilistest harrastustest surfamine. Motomatkajate sõnul on tulnud surfireiside puhul tihti lennata ning lennukiaknast vaadates võib maailm petlikult väike tunduda. «Reisi üheks motiiviks on endale meelde tuletada, et see mitte nii ei ole,» ütles Mansberg.

«Teekonnal satume ilmselt suhteliselt askeetlikesse tingimustesse, mis võiks panna igapäevastest mugavustest uuesti rõõmu tundma,» lisas Peedimaa. Samuti loodavad mehed, et reisi ajal on neil piisavalt aega olla oma mõtetega isekeskis ning seeläbi ka mõnes mõttes paremaks inimeseks saada. Oma peredega kohtutakse reisi vaheaegadel, kui mootorrattaid üle ookeani transporditakse.

«See on igati tunnustust vääriv, et Sven Mansberg ja Juhan Peedimaa otsustasid oma ümbermaailma reisil pöörata tähelepanu lastele. Reisimeeste tunnuslause «Elu on kingitus» on arusaadav igale inimesele ja ma usun, et oma kohtumistel nad edastavad seda just selle eesmärgiga, et juhtida tähelepanu laste olukorrale ja nende õigustele,» ütles UNICEF Eesti tegevjuht Toomas Palu.

Motomatka ettevalmistus on kestnud üle aasta. Ühe etapina tehti proovireis 2012. aasta alguses Aafrikasse, Marokosse. Lisaks on rännumehed läbinud erinevaid koolitusi ning konsulteerinud Kesk-Aasia olusid tundvate inimestega. Samuti on tehtud eeltööd vähendamaks võimalust sattuda liiga keerulistesse piirkondadesse ja ohtlikke olukordadesse.

Reaalajas saab reisi jooksul toimuvat jälgida veebilehelt worldride.extreme.ee.

Worldwide teekond koosneb kolmest osast ning reisi kogukestvuseks on plaanitud pisut üle aasta.

1. Kevad-suvi 2012
Aasia: Eestist Musta mereni ja edasi läbi Kesk-Aasia liiduvabariikide Venemaa kaug-itta, Vladivostokki. Seejärel saadetakse sõiduvahendid laevaga Alaskale.

2. Sügis 2012
Ameerika. Alustades Alaskalt Anchoragest, läbides Kanada ja Ameerika Ühendriigid läänerannikut pidi Californiani ning mööda ajaloolist Route66 idarannikule, New Yorki. Laevatransport Euroopasse.

3. Kevad 2013
Portugalist, Lissabonist Eestisse.

Planeeritud teekonna täpsem info riigiti:
Läti, Leedu, Valgevene, Ukraina, Gruusia, Türgi, Aserbaidžaan, Türkmenistan, Usbekistan, Tadžikistan, Kõrgõstan, Kasashtan, Venemaa, Mongoolia, Korea, Alaska (USA), Kanada, USA, Portugal, Hispaania, Prantsusmaa, Belgia, Holland, Saksamaa, Taani, Rootsi, Eesti.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles