Chongqing – hiigellinn, millest keegi kuulnud pole

, reisisõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Hiina kiiremini kasvava rahvarvuga linnadest Chongqing pakub palju põnevaid võimalusi nii äri- kui ka puhkusereisijatele.
Üks Hiina kiiremini kasvava rahvarvuga linnadest Chongqing pakub palju põnevaid võimalusi nii äri- kui ka puhkusereisijatele. Foto: Erakogu

Kui küsin oma lähikondlaste käest, kas keegi on Hiinas käinud, kuulen enamasti: «Jah, Pekingis ja Shanghais.» Taevase Rahu väljak ja Hiina müür on nähtud ning seega kaardil Hiina kohale rist tehtud. Aga ühel maailma suurriigil peab ju olema palju enam pakkuda kui eestlaste jaoks trafaretsed vaatamisväärsused!


Selleks «paljuks enamaks» võib olla Chongqing, rikkaliku ajalooga linn. Hiljutised väljakaevamised Jangtse jõe kaldal tõid päevavalgele kivist tahutud tööriistad, mis viitasid inimasustusele selles piirkonnas juba rohkem kui kaks miljonit aastat tagasi.

See on miljon aastat rohkem, kui seni arvati olevat! Portselan, kangad ja tee olid ühed paljudest põhjustest, miks Chongqingist sai oluline sisemaa kaubasadam, kust kaup laevadel mööda Jangtse jõge Shanghaisse toimetati ja sealt edasi kõikvõimalikesse sihtkohtadesse veeti.

Kuulsa toidu pealinn

Praegusel Chongqingi linnal on olnud mitu nime. Varem Gong­zhou nime kandnud linna nimetas ümber Songi dünastia imperaator Zhao Dun aastal 1190 ning tõlkes tähendab see «topelt» või «korduv õnn». Seda õnne tulevad otsima linna voorivad inimesed lähedalt ja kaugel asuvatest küladest: arvatakse, et lähema viie-kümne aasta jooksul elanike arv kahekordistub.

Chongqing on ka kuulsa hot pot’i pealinn. Siin, Jangtse jõe kallastel, on vaese paadimehe einest kujunenud üleriigiline maiusroog. Laual on anum yin’i ja yang’i moodi kaheks jaotatud, ühes teravate vürtsidega ning teises mahe puljong, mis sisaldab kiirelt keedetud kala, kana-, lamba- ja loomaliha; seeni, taimelehti; omavalmistatud soja-, seesamiseemneõli, mis hakitud küüslaugu ja peterselli kastmesse pistetakse ja süüakse. Vürtsise poolega tasub ettevaatlik olla, sest mitte kusagil Hiinas ei kasutata nii teravat tšillit kui Chongqingis.

Kui teravat pelgate, öelge lihtsalt «pà là» («pelgan teravat tšillit») ja ärge imestage, kui kohalikud selle peale kõva häälega naerma hakkavad, sest sisuliselt ütlesite neile «olen jänespüks». Hot pot on saadaval kõikjal alates lihtsatest söögikohtadest kuni peente restoranideni. Kindlasti ei tasu alahinnata ka tänavatoidu mitmekülgsust ja põnevaid maitseid.

Chongqingil on kaks nägu: üks päeval ja teine öösel. Linn on auga teeninud endale hüüdnime Hiina Las Vegas. Seda eelkõige värviliste neoontuledega kaunistatud kõrghoonete, kruiisilaevade ja laseršõu pärast. Kahetunnine õhtusöögiga kruiis piki linnasiluetti on suisa kohustuslik. Kruiiside leidmise pärast muretseda ei tasu, neid pakutakse linnas kõikjal.

Chongqing asub mägisel alal, mistõttu siin ei kohta eriti palju jalgrattureid, mida rannikuäärsetes linnades oleme harjunud nägema. Linna ümbritsevad kaks jõge – Jialing ja Jangtse – ning südalinn asub Manhattani veetlevat õde meenutaval kõveral poolsaarel, kus kaks jõge kokku suubuvad.

Linnapilti ilmestavad tuliuued ja sätendavad kõrghooned elumajadest kontorihooneteni, segatud mäekülgedele klammerduvate, taeva poole suunatud katuseotstega vanalinnaga.

Mask kaheks sekundiks

Linna tasub avastama hakata poolsaare tipus asuvast Chao Tian Meni väljakult. Siin asub kogu Jangtse jõe suurim kaubasadam ning algavad kuulsad Jangtse jõekruiisid. Jõekruiise on igale maitsele, alates paaritunnistest kuni üheksapäevaste kolme mäekuru kruiisideni, mis lõpetavad reisi Shanghais.

Kruiisilaevu on samuti erinevaid – alates lihtsatest kuni luksuslike kajutite ja maitseelamusi pakkuvate ujuvpaleedeni välja. Kruiisitee läbib maastiku, mis on täis pikitud paljude vaatamisväärsuste, ajalooliste paikade ja isegi hiidtammiga.

Chao Tian Meni väljakul avaneb vaade kahe mühiseva hiidjõe kokkusulandumisele. Teisel pool jõge paistab silma tohutu suurt hiidlaeva meenutav vastvalminud ooperimaja, millest linn loodab saada sama kuulsa vaatamisväärsuse kui Sydney ooperiteater.

Kui võimalik, minge kindlasti vaatama Sichuani ooperit, kus osavad maskitantsijad suudavad vahetada vähem kui 20 sekundiga rohkem kui kümme maski. Seda salajast traditsiooni oskavad vaid vähesed, kunsti antakse edasi põlvest põlve. Lisaks teevad ühe õhtu eriliseks ning meeldejäävaks mõõga­neelajad, habemevahetajad, tulepuhujad ja varjuteater.

Chao Tian Meni juurde jääb ka samanimeline turg, kus müüakse kaupu 310 000-ruutmeetrisel alal 210st Hiina maakonnast. 15 000 leti vahelt on raske ilma midagi ostmata lahkuda. Ärge unustage tingimast, see on hea väljakutse!

Reis Chongqingi

•    Mitmed reisikorraldajad pakuvad juba praegu Lääne-Hiina ringreise ja Jangtse jõe­kruiise. Finnair alustab Helsingist otselendudega Chong­qingi 9. mai aasta ringi neli korda nädalas. Lendudel on väga head ühendused nii Tallinna kui ka Tartuga.

•    Lisaks pakub Finnair igapäevaseid kiireimaid ühendusi Tallinnast ja Tartust Pekingisse, Shanghaisse ja Hongkongi. Sihtkohti saab omavahel kombineerida.

Mida kaasa osta?

•    hot pot’i kaheks jaotatud supipoti ja vürtse

•    Sichuani siidi ja Shu siiditikandeid, mis on kuulsad kogu Hiinas

•    Rongchangi paberlehvikuid, mida toodetakse juba alates Qingi dünastiast

•    Chongqingis kasvatatavaid teesid (Tuo, Xinong Maojian, Cui Ping Silver Needle)

•    foto endast ja süles istuvast pandapojast.

Reisiideid

•    Chongqing ja Chengdu piirkond

•    Xi’ani terrakotasõdurid, Hiina müür, Pekingi Taevase Rahu väljak

•    Jangtse jõekruiis, Shanghai

•    Kunmingi aedlinn, Lõuna-Hiina loodus, Hongkong

•    Chongqing hüppelauana Tiibetisse (otselennud Lhasasse 2 tundi ja 25 minutit)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles