Naine üksinda reisil - huvitav, aga ka ohtlik

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Signe Sillasoo sõnul oli India talle enne reisi tehtud vähese kodutöö tõttu ehmatav. Kultuur ja näiteks naise roll ühiskonnas on seal hoopis teistsugused.
Signe Sillasoo sõnul oli India talle enne reisi tehtud vähese kodutöö tõttu ehmatav. Kultuur ja näiteks naise roll ühiskonnas on seal hoopis teistsugused. Foto: Erakogu

Üksi laias maailmas reisides saab naisele osaks nii tähelepanu kui ka kummalisi olukordi. «Kui inimene hullult kardab ja on paranoiline, siis ei olegi mõtet üksi reisida,» teatas Krõõt Laesson, kes on seljakotiga reisinud nii Euroopas kui Ameerikas.


«Siis on ta kogu reisi pinges. Üksi reisides peab olema positiivse ellusuhtumisega!»

Kuigi Laesson ei jätaks ka islamiriikidesse minemata, on ohtlikud piirkonnad siiski midagi muud. «Näiteks kus on sõjategevus või kus on teada, et on ohtlik,» ütles ta. «Aga muidu miks mitte.»

Estraveli turundusdirektor Mari-Liis Rüütsalu sõnul vaadatakse islamiriikides üksi reisivate ja eriti vallaliste naisterahvaste peale väga halvasti – kindlasti tuleb siin nimetada Saudi Araabiat, Araabia Ühendemiraate, Omaani. «Olen isiklikult kogenud parajat skepsist Dubaisse sisenemisel – kui reisisin üksi,» ütles ta.

Põnevust jagub ka mujal. Kuus aastat tagasi käis Signe Sillasoo Indias. Ühel päeval pani ta jalga lühikesed püksid – päev oli palav – ja tohutu tähelepanu oli garanteeritud. Muuseumis pandi neiule lina ümber, et oleks kombekas.

Tagantjärele leiab Sillasoo, et tegelikult tuleks kindlasti teha enne reisi põhjalikku kodutööd ühiskonnanormide ja riietuse kohta. «Minu jaoks oli India ehmatav – kultuur, naise teistsugune roll,» loetles ta.

Valge naisena üksi reisides sattus ta tähelepanu keskpunkti: kord tuli ta juurde turbaniga mees, kes küsis, kas neiu abielus ja mitu meest tal on. Nii võttis ta kasutusele hädavale ja ütles, et varsti-varsti abiellub.

Välisministeerium kinnitab, et üksi reisides tuleb veidi ettevaatlikkust alati kasuks. Seega tuleb enne reisisihtkoha valikut ja reisile asumist koguda võimalikult palju infot selle kohta, millised riskid võivad konkreetses riigis reisijat ähvardada.

Eksootilisemates riikides soovitab välisministeerium naisterahvastel riietuda kohalikke tavasid arvestades. Samuti võiks ministeeriumi pressiesindaja Helen Ritsi sõnul kaaluda kohalikke olusid tundva giidi palkamist ja võimaluse korral üksi reisimist vältida.

Samas räägib üksi reisimise kasuks vabadus teha kõike oma soovide järgi ja suurem avatus uutele inimestele. «Ma olen üksi reisides väga lahedate inimestega tutvunud!» kinnitas Laesson. Samas mõtleb ta ka ettevaatusele. Kui tee ääres hääletada, siis võiks ettevaatuse mõttes saata tuttavale või pereliikmele auto numbrimärgi ja kaasas kanda pipragaasi.

Tudeng Barbara Lehtna rääkis, et reisil on tal taskunuga («Tundun endale ka nagu mingi rets praegu,» naeris neiu) või võtmekimp taskus, et kui on vaja, siis saab äsada. «Eriti näiteks hääletades, sest kui autosse istud, siis ei tea küll kunagi, mis juhtuma võib hakata. Siiamaani on võtmeotsad ja noaterad küll puhtad,» kinnitas ta.

Lehtnal on üksinda reisimisega pigem positiivsed kogemused, sest tavaliselt on üksikul naisel palju suurem võimalus hääletades auto peale saada, seda nii Eestis kui mujal maailmas.

«Pealegi on üksi reisimise juures hea see, et ise oled aktiivsem võõrastega suhtlema,» rääkis ta. «Pole midagi teha, inimene on karjaloom ja vajab head jutuajamist.»

«Näiteks kui Walesis matkamas käisin, oli tavaliselt mõnes pubis kohalike esimene küsimus: «Miks sa üksi oled? Tule siia!» Ja nii leidsin palju häid ja toredaid tuttavaid,» kirjeldas Lehtna.
Tema parim kogemus üksi ringi reisimisest on samuti seotud Walesiga.

«Kuna just seal võttis mind auto peale meesterahvas, kui ma isegi ei hääletanud, vaid lihtsalt väsinult tee ääres lonkisin,» jutustas neiu. «Ta näitas mulle paari tunni jooksul selle kandi ilusamaid vaateid, viis mind kohvikusse ja lisaks oma vanemate juurde kellaviieteele.»

«Kolme tunniga jõudsime üksteisele kõik ära rääkida, mis tarvis ja mis tollel hetkel elus olulist, ja pärast seda läksime sõbralikult lahku. Selline juhuslik külaline minu elus, aga nii meeldejääv!» rääkis Lehtna.

Ohtlik reis

Praegu soovitab välisminis­teerium ebakindla ja heitliku julgeolekuolukorra tõttu vältida järgmisi riike:

• Afganistan

• Alžeeria

• Bahrein

• Cote d’Ivoire

• Iraak

• Iraan

• Jeemen

• Liibanon

• Liibüa

• Somaalia

• Sudaan

• Süüria

Allikas: välisministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles