Keskpank jälgib eestlaste mobiilsidet välisreiside teadasaamiseks

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefonid. Foto on illustreeriv.
Mobiiltelefonid. Foto on illustreeriv. Foto: Elmo Riig / Sakala

Alates sellest aastast hakkab Eesti Pank avaldama välisreiside statistikat, mis on kogutud uudsel mobiilpositsioneerimise meetodil. Statistika aegread koos kommentaariga avaldab keskpank 9. märtsil. 

Mobiil­positsioneerimiseks kasutatakse telefoni rändlus- ehk roaming-toiminguid (kõne, SMS, andmesideoperatsioon vms) välisriigi mobiilioperaatori levipiirkonnas, mille abil tehakse kindlaks inimese viibimine välisreisil, teatas Eesti Pank.

Välisreiside statistikat hakkab Eesti Pank avaldama kvartalite kaupa kahes tabelis, millest üks kajastab Eesti elanike välisreise ja teine välismaalaste reise Eestisse. Andmed avaldatakse 30 olulisema riigi arvestuses ja peale reiside arvu (sh mitmepäevareisid) avaldatakse ka reiside kestuse andmed. Välisreiside statistika kajastab andmeid alates 2008. aastast.

Uus andmekogumismetoodika valmis Eesti Panga ja Tartu Ülikooli teadlasi kaasava OÜ Positium LBS koostöös. Mobiilpositsioneerimise andmeid kogub ja töötleb OÜ Positium LBS, kes saab telefonioperaatoritelt andmeid kodeeritult, mis tagab telefonikasutajate privaatsuse. Metoodika täpsem kirjeldus koos statistikaga avaldatakse Eesti Panga kodulehel.

Rahvusvaheline turism moodustab teenuste väliskaubandusest ligikaudu neljandiku ja on seega Eesti majanduse oluline osa. Eesti Pank kasutab välisreiside statistikat maksebilansi jooksevkonto reisiteenuste ekspordi ja impordi arvutamisel. Välisreiside statistika kohta avaldab Eesti Pank kommentaari korra aastas, kui avaldatakse IV kvartali ehk terve kalendriaasta andmed. Statistilisi andmeid hakkab keskpank avaldama korra kvartalis.

Keskpank pressijuht Ingrid Mitt selgitas, et kõnede jälgimine ühegi seadusaktiga vastuollu ei lähe.

«Anonüümsete mobiilpositsioneerimise andmete kasutamine on vastavuses Eesti Vabariigi ja Euroopa Liidu andmekaitse ja inimeste isikuandmete kaitse,» sõnas ta.

Mitti sõnul on andmete kasutamisel, töötlemisel ja esitamisel rakendatud andmetöötluse meetodid, mis ei võimalda mitte kuidagi selgitada konkreetset telefoninumbrit ega selle omanikku.

«Andmetöötlus toimub statistilisel meetodil, mis võimaldab selgitada mobiiltelefonide paiknemist ja liikumist Eestis ning välisriikides, kuid ainult agregeeritud ning üldistatud kujul,» ütles ta.

Antud metoodikat on arendatud ja kasutatud mitmetes valdkondades alates 2006. aastast ning selle isikukaitset puudutavate aspektide osas on korduvalt konsulteeritud Eesti Andmekaitse Inspektsiooniga.

«Ühegi konkreetse telefoniomaniku andmeid ega tema paiknemist ja liikumist ei ole antud metoodikast lähtuvalt võimalik tuvastada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles