Poola tahab Hitleri Hundipesast turismiatraktsiooni teha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hitleri Hundipesa jäänused
Hitleri Hundipesa jäänused Foto: Wikipedia.org

Poolas otsitakse investorit, kes oleks nõus rahastama Natsi-Saksamaa endise diktaatori Adolf Hitleri kuulsa Hundipesa (Wolfsschanze) turismiatraktsiooniks muutmist.

Siiani ei ole üksi investor veel asja vastu huvi tundnud, edastab Reuters.

Hundipesa oli Teise maailmasõja ajal Idarindel Hitleri üks peamistest sõjalistest peakorteritest.

Selle tippajal kuulus sinna 80 ehitist, kuid kui natsid 1945. aasta alguses taganema hakkasid, siis see hävitati.

Punkrisüsteemi Hundipesa rajas 1941. aastal Natsi-Saksamaa Nõukogude Liidu vallutamise plaani Barbarossat silmas pidades.

Hundipesa on kaheksa kilomeetri kaugusel kunagisest Ida-Preisimaa linnast Rastenburgist, mis tänapäeval on Poola linn Kętrzynis. Kompleksi lähedal asub Gierłożi küla.

Hitler saabus esmakordselt Hundipessa 23. juunil 1941. aastal. Viimane kord, mil ta sealt lahkus, oli 20. novembril 1944. Kolme ja poole aasta jooksul veetis Hitler seal üle 800 päeva.

Sakslased lahkusid Hundipesast lõplikult 25. jaanuaril 1945, püüdes enne kõik õhku lasta. Osa ehitisi olid aga nii tugevate konstruktsioonidega, et nende hävitamine ebaõnnestus.

Järele jäänud varemed ei ole kuigi populaarsed, kuna nendeni jõudmine on üsna keeruline.

Paigal oli kunagi ka oma elektrijaam ja raudtee. Seda ümbritses miiniväli, mille kahjutuks tegemiseks kulus kümme aastat.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles