Pirita jõele rajatakse taas väliujula

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Vaade Pirita jõele.
Vaade Pirita jõele. Foto: Pirita linnaosavalitsus

Järgmiseks suveks plaanib Tallinna linn rajada Pirita jõele väliujula.

Ujula pikkuseks on kavandatud 25 meetrit ning basseini siselaiuseks pisut üle seitsme meetri. Rajatise maksumus on umbes 80 000 eurot, teatas Pirita linnaosavalitsus.

«Järgmisel aastal kahekordistab Tallinn investeeringuid spordi ja vaba aja veetmise võimalustele ning põhjust rõõmustada on ka Pirita elanikel ja külalistel – ujumissõpradele avatakse suvel Pirita jõele väliujula,» sõnas Pirita linnaosavanem Tõnis Liinat.

Ujula täpne asukoht pole veel kindlaks määratud, kuid see peaks tulema jõele paadisilla ja Pirita silla vahele ning kuulub Pirita spordikeskuse kompleksi. Jõe osa, kuhu rajatakse väliujula, tuleb puhastada setetest ning kallas kõrkjatest ja võsast.

Hea eeldus Pirita jõele väliujula taasrajada on hästi toimiv Pirita spordikeskus, kus on olemas kõik vajalik ujumissõprade teenindamiseks – rõivavahetus- ja pesemisvõimalused, tualetid, kohvi ja karastusjookide ostmise võimalus jm. «Loomulikult tuleb ujula rajamisega paigaldada rõivavahetuskabiine, prügikaste ja muud vajalikku ka vahetult ujula lähedale,» sõnas Pirita spordikeskuse juht Priit Aunroos ja tõdes, et alustada tuleb ikka jõe ja kalda korrastamisest. Ta lisas, et väliujula rajamine annab lisatõuke spordikeskuse ja jõe vahele jäävale alale uue hingamise andmiseks ning Pirita saaks juurde ühe mõnusa ja atraktiivse sportimis- ja vaba aja veetmise koha.

Pirita jõe väliujula 1930. aastatel.
Pirita jõe väliujula 1930. aastatel. Foto: Rahvusarhiiv/Oskar Viikholm

Pirita jõel on aegade jooksul olnud mitu ujulat ja vettehüppetorni ning väliujula on ajalooliselt olnud linlaste seas populaarne sportimise paik. Pirita jõele rajatud ujulates on peetud ujumisvõistlusi, ka rahvusvahelisi, ning püstitatud rekordeid.

Esimesed ujumisvõistlused Eestis toimusid 1910. aastal just Pirita jõel. 1919. aastal ehitati Pirita jõele Kalevi ujula (Kalevi vana ujula) ning Kalevi uus ujula (ka Kloostrimetsa ujula) avati Pirita jõel 1934. aasta suvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles