Autoportreest värviväljadeni

Verni Leivak
Copy
Kunstikeskuses on kaks korrust näitusesaale ning näitused vahetuvad piisavalt tihti, et te üht ja sama väljapanekut mitu korda vaatama ei peaks.
Kunstikeskuses on kaks korrust näitusesaale ning näitused vahetuvad piisavalt tihti, et te üht ja sama väljapanekut mitu korda vaatama ei peaks. Foto: Mark Rothko kunstikeskus, Valdis Skudre

Daugavpilsi uhkus Mark Rothko kunstikeskus ei vaja enam ilmselt tutvustamist, kuid tuletame igaks juhuks meelde, et Rothko puhul on tegu selles linnas sündinud juudi päritolu abstraktse ekspressionistiga, kes emigreerus ja lahkus meie seast 1970. aastal. Keskus rajati kuue aasta eest Daugavpilsi kindluse arsenalihoonesse.

Foto: Mark Rothko kunstikeskus, Valdis Skudre

Ruumikas keskuses on palju näitusesaale. Kunstikeskuse kuraator Tatjana Černova viib meid esmalt põnevale väljapanekule, kus üksteise kõrval saalides esitlevad töid kunstnikud üle kogu maailma. Aga ainult need, keda Mark Rothko eneseväljendusviis on nakatanud, kellele ta eeskuju ja iidol on. Muidugi on neis Rothko käekiri, tema nähtamatu mõju täiesti tuntav. Käis ju mullu kümmekond kunstnikku siin töid tegemas ja inspiratsiooni kogumas.

Foto: Mark Rothko kunstikeskus, Valdis Skudre

Nüüd kõige tähtsamast. Mark Rothko kunstikeskus on ainus paik Ida-Euroopas, kus selle kunstniku originaaltaieseid näha saab. Väljapanek uueneb iga kolme aasta tagant. Kui eelmisel originaalide näitusel olid esindatud abstraktsionisti kuus tööd, siis nüüd on kunstniku Ameerikas elavad lapsed annetanud keskusele ajutiselt viis taiest, mis jäävad sinna kolmeks aastaks.

Autoportree, 1936. Avaldame pildi Mark Rothko kunstikeskuse loal.
Autoportree, 1936. Avaldame pildi Mark Rothko kunstikeskuse loal. Foto: Mark Rothko kunstikeskus, Valdis Skudre

Uued selles mõttes, et kunstikeskuse külastajad pole neid varasematel näitusel nautinud – kunstiteosed on seal läinud suvest saati ning esindatud on pildid igast Rothko eluperioodist. Seega on esindatud ka kõik stiilid, mida meister on viljelenud. On päris huvitav jälgida, kuidas tema looming on arenenud ja muutunud.

Loomingu esimesest perioodist on vaatajate ees 1936. aastal valminud autoportree – toona oli Rothko vaimustunud Rembrandtist. Järgnevad kaks 1946. aastal valminud teost, mis on ehedad näited ta meeli vallanud sürrealismist. Näha saab ka taiest eksperimenteerimisajajärgust, mil kunstnik leidis, et just pintsli ja lõuendi abil saab tundeid väljendada. Näituse lõpetab viimane, 1960. aastatesse jäänud periood, mil kunstnikku huvitasid lihtsad mitmekihilised värvipinnad ning eksistentsiaalsemad teemad.

«Need viis taiest toodi meile Viinist, kus toimus suur Rothko retrospektiiv ja kus polnud välja pandud ainult lastelt annetatud, vaid ka maailma suurimatest kunstimuuseumidest

Praegu on vaatamiseks väljas moeguru Aleksandr Vassiljevi juugendstiilis rõivakogu.
Praegu on vaatamiseks väljas moeguru Aleksandr Vassiljevi juugendstiilis rõivakogu. Foto: Mark Rothko kunstikeskus, Valdis Skudre

hangitud teosed,» avaldab kuraator Tatjana Černova.

Tuleval aastal on Rohtko keskuses oodata olulist näitusehooaega veebruaris (Rumeenia kunstnikud, keraamik Delia Maxim ja juveelikunstnik Marc Renad Belgiast) ja märtsis-aprillis, kui toimub kolmas rahvusvahelise keraamikabiennaal. Novembris avati moekollektsionääri Aleksandr Vassiljevi näitus juugendstiilist.

Aastas külastab Mark Rothko kunstikeskust 100 000 inimest.

Daugavpilsi kindlus

Daugavpilsi kindluse arsenalihoone.

Verni Leivak

19. sajandi alguses rajatud kindlus on unikaalne – üks viimaseid bastionitüüpi kindlusi üldse – ning seetõttu väga hästi säilinud. Külastajatele on see avatud aasta ringi ning kellelgi pole midagi selle vastu, kui huvilised kondavad selle territooriumil isegi öösel – ainsad vära- vad, mis ööseks suletakse, on Nikolai väravad. Ülejää- nud kolm on avatud pidevalt, sest kindluse territooriu- mil asuvatesse hoonetesse on tekkinud aastatega üha rohkem hinda minev elukeskkond. Talvisel ajal on kind- luse suurel territooriumil ringivaatamiseks kõige mõt- tekam tellida 45-minutiline ekskursioon.

Šokeeriv meditsiininäitus 

Skisofreeniat raviti happe abil tekitatud elektrilöögiga

Verni Leivak

Daugavpilsi arstide muljetavaldav kogu on aluseks kahes saalis eksponeeritavale

näitusele, mis avab arstiabi telgitaguseid. Peaasjalikult on tähelepanu all nõukogude aeg, kohati hüpatakse ajas aga sajandi võrra tagasi.

Sellist näitust Mark Rothko kunstikeskuse kõrval ei ootaks päris kindlasti. Nimelt panid vanad Daugavpilsi arstid ja ämmaemandad aastatega kogunenud arstiriistad, instrumendid, rasestumisvastased vahendid ja muu kokku, et neid nüüd tänapäeva ilmarahvale näidata.

«See on erakollektsioon meditsiiniühingust, mis tegeleb inimeste valgustamisega,» peab ekskursioonijuht, endine medõde silmas rahva harimist. Kõige šokeerivamaks tänapäeva inimestele on kindlasti abordiks ja proteesimiseks vajalik atribuutika, kuid kindlasti on põnev vaadata, millised olid läinud sajandi alguse ampullid või millised niinimetatud voorusevööd.

Günekoloogitool, happe abil töötav aparaat ajule elektrišoki tegemiseks, millega raviti depressiooni ja skisofreeniat,

Külmunud inimese mulaaž operatsioonilaual.

Verni Leivak

autoklaavid, vanaaegsed hapnikupadjad, puurid, millega kolpa auk teha – ulatuslik väljapanek hõlmab rasestumisvastaseid vahendeid ja libesteid vaat et aegade algusest peale.

Ideaalne väljapanek, mida võiks kasutada ka rändnäitusena.

Talvisel ajal on see avatud ainult ettetellimisel ja gruppidele alates kümnest inimesest. Helistage telefonil 3712 8872 898 kolm-neli päeva ette ja te tõesti ei kahetse.

Kõik need riistad on vaid inimese hüvanguks.

Verni Leivak

 Inspiratsiooni ja lisaideid mida Lätis veel näha ja teha  leia Latvia.Travel kodulehelt ja jälgi Instagramis @EnjoyLatvia.

LIAA

Copy
Tagasi üles