Linn, mille vallutavad lumememmed

Verni Leivak
Copy
Lumememmedest on kümne aastaga saanud Dobele talvesümbol
Lumememmedest on kümne aastaga saanud Dobele talvesümbol Foto: Dobele linnavalitsus

Dobele linn on üle Läti kuulus oma sireliaia ja keskaegse kindlusega, kuid juba kümnendat aastat  meelitab ta huvilisi lumememmede ja -taatide sissetungiga.

Aastaid linna peaarhitektina töötanud praegune ehitusosakonna juht Janis Kukša räägib, et kümne aasta eest tuldi linnavalitsuses koos ettevõtjatega kokku, et ajurünnaku käigus mõelda, mis võiks saada linna tunnuseks. Eelkõige peeti silmas Ventspilsi linna, mis lõikas loorbereid tänu ideele «kududa» maailma pikim elusatest lilledest vaip. See pääses Guinnessi rekordite raamatusse. Leiti, ka Dobele vajab midagi originaalset ja ägedat.

Raketitabamus linnavalitsuse hoonesse

Et linnas asub Euroopa suurimaid küünlavabrikuid Baltic Candles, arutati, et ehk annab parafiinist midagi suurejoonelist nuputada. Janisel aga sähvatas, et linnas valmistatakse ka vahtpolüstürooli ja see on kaugelt vaadates äärmiselt lume-sarnane materjal.

Lumememmede autor Janis Kukša koos parafiinist ninaga.
Lumememmede autor Janis Kukša koos parafiinist ninaga. Foto: Verni Leivak

«Panin ette, et teeme lumememmesid, ja nii kõik algaski,» ütleb idee autor.

Aastaid talvel linna ilmestanud lumememmed ja -taadid ongi valmistatud vahtpolüstüroolist ehk penoplastist. Ninadeks, silmadeks ja nööpideks kasutatakse küünlaid. Ühe lumememme kõrgus on umbes viis meetrit, kuid tänaval tunduvad nad palju väiksemad kui ruumis.

«Neid pole üldse raske teha,» avaldab Janis. «Keskele pannakse metallist selgroog ja selle ümber ehitatakse muu. Kohalike hulgas tekitas tohutut furoori, kui valmistasime samast materjalist raketi, mis tabas justkui linnavalitsuse hoonet. Möll oli meeletu, ka meedias, seda võrreldi isegi 11. septembri New Yorgi terrorirünnakuga. Dobelet näidati ja meist räägiti absoluutselt kõigis meediakanalites!»

Tol aastal oli lumememmede teema lennundus. Raketi eeskujuks võeti Shuttle´i tagumine osa. Janisele meenub, millist vaeva tegelikult selle paigaldamisega nähti – taies kaalus ligi 600 kilo.

Keskmine lumememm nii palju ei kaalu, ainult 150 kilo. «Kuue mehega on võimalik see üles tõsta,» märgib Janis, «enamuse lumememme massist moodustab ju õhk – lausa 96 protsenti.»

Linnavalitsuse hoonesse lennutatud rakett tekitas üle Läti furoori.
Linnavalitsuse hoonesse lennutatud rakett tekitas üle Läti furoori. Foto: LIAA

Kümne aastaga 120 lumemeest

Lätis on jäähoki ülipopp spordiala. Sellest ka keppidega memmed.
Lätis on jäähoki ülipopp spordiala. Sellest ka keppidega memmed. Foto: LIAA

Uus teema üritatakse välja mõelda igal aastal. Lisaks lennundusele on käsitletud jäähokit – hoki on Lätis teadupärast äärmiselt populaarne. Muidugi ilmusid välja ka litrit taga ajavad lumemehed.

Igal aastal leiab Dobele linnaruumis koha kümmekond uut figuuri. Mõistagi eksponeeritakse ka vanu. Kümne aastaga on valmis saanud 120 kuju.

Joonised, mille järgi skulptuure tehakse, pärinevad nii Janise kui ka teostavate kunstnike Agnese Rudzite-Kirillova, Inta Berga, Janis Bergsi ja Anatolijs Kirillovsi sulest. Lisaks neile neljale on Janis Kukša sõnul kümne aastaga kaasa löönud muljetavaldav osa Läti juhtivatest skulptoritest.

Kindlusevallist alla on tore kelgutada
Kindlusevallist alla on tore kelgutada Foto: LIAA

Agnese Rudzite-Kirillova on hinnatud ka jääskulptuurite tegijana, kes on võistlustelt nii Venemaal kui Hiinas hulga kõrgeid auhindu kaasa toonud. Suvel töötab naine liivaga ning on kõva käsi liivaskulptuuride loomises.

Esineb lumememmede bänd

Nagu inimesi, on ka lumemehi väga erinevaid.
Nagu inimesi, on ka lumemehi väga erinevaid. Foto: LIAA

«Tänavu tähistame lumeskulptuuride loomise kümnendat sünnipäeva ning näha saab lumememmede džässbändi Dobele,» ei tee Janis peatselt saabuvast saladust. Bändis hakkab nii-öelda musitseerima kaheksa valget muusikut, kellest üks on lauljanna.

«See saab olema üsna interaktiivne. Kui istud pianisti kõrvale, hakkab mängima muusika ja ning algab ka valgusshow. Linn on selle kaunistamiseks eraldanud üsna suure eelarve, nii et ka ülejäänud linn saab ilusa jõulurüü,» lisab ta. «Kui lumi maas on, näeb Dobele tõesti välja nagu

Üksik lumemees Dobelet läbival Berze jõel.
Üksik lumemees Dobelet läbival Berze jõel. Foto: LIAA

muinasjutulinn, kuid isegi kui lund pole, ei ütleks kaugelt vaadates, et lumememmed pole lumest tehtud.»

Kui täitus viis aastat linnakese lumememmedega täitumisest, oli neid vaatamiseks väljas koguni 60 ning need asusid üksteisest keskmiselt nelja-viie meetri kaugusel. Võib-olla sünnib tänavu isegi eksponeeritavate lumemeeste rekord.

Tegijate meeltes mõlgub ikkagi ka Guinnessi rekordite raamatusse kandideerimine, ehkki otseselt seda ülesannet pole seatud.

«See pole sugugi nii lihtne, et teed kolm vahtpolüstüroolist palli ja topid üksteise otsa. Iga pall on algupärane autoritöö.

Siin valmistatakse penoplastist lumememmesid.
Siin valmistatakse penoplastist lumememmesid. Foto: LIAA

Autoritöid sellises kubatuuris, arvan, pole maailmas varem tehtud,» lubab Janis, kui talle konkreetne ülesanne antakse, Dobele kandidatuuri ülesseadmisega tegelema hakata.

Dobele ja kuused

Nagu Rakveres, on Dobeleski olnud linnaväljakut ehtiv jõulupuu pehmelt väljendudes diskussiooni allikas.

Lätis palju poleemikat tekitanud Janis Kukša kuusk.
Lätis palju poleemikat tekitanud Janis Kukša kuusk. Foto: Dobele linnavalitsus

«Neli aastat tagasi tegin puu, mille vastu oli vähemalt 80 protsenti linlastest,» ei näi Janis Kukša seetõttu sugugi süümepiinu tundvat.

Kui ta oma loomingust vastaliste jõugule aru pidi andma, tõigi ta näiteks Rakvere kuused, mis on Janise omadest tunduvalt ekstravagantsemad.

«Esimesel korral tegin kuuse plastikust. Idee oli, et see oleks otsekui jääst. Nii see päikesepaistel või öösel lampide säras tunduski. Aga kui päikest polnud, nägi päris õudne välja. Furoori tekitas see tohutult,» on Janis õnnelik.

Tänavugi on just tema kuuse autor, nentides, et see meenutab kergelt Jelgava oma.

«Küünlajala moodi metallkonstruktsioonile asetame viiemeetrised metsast toodud kuused ning nõnda moodustub neist üks suur jõulukuusk,» selgitab ta. Kuuski on kokku 44 ja väljakut ehtiv taies 16-meetrine.

Mida teha talvel Dobeles

Kristina Štosa Dobele turismiinfokeskusest ütleb, et talvel võib kindlasti sisse astuda muuseumi ning käsitöömajja, kus viiakse aeg-ajalt läbi meistriklasse. Koos küpsetatakse piparkooke, valmistatakse kuuseehteid. Jõulude eel, kui süüdatakse tuled linnakuusel ning linna vallutavad lumememmed, avatakse keskväljakul jõuluturg.

Uusaastaball peetakse samuti väljakul. Balli mõõtu see vast välja ei anna, aga lõbusa rahvapeo küll – esinevad ansamblid, saab tantsida, süüa ja juua. Muidugi on avatud ka mitu matkarada – üks viib keskaegsesse linnusesse, teise nimi on «Lumememmede jälgedes».

Dobele asub Riiast 70 kilomeetri kaugusel.

  • Vt lähemalt dobele.lv.
  • Soovitame külastada ka rahvusvahelist jääskulptuuride festivali Jelgavas. 

Inspiratsiooni ja lisaideid mida Lätis veel näha ja teha  leia Latvia.Travel kodulehelt ja jälgi Instagramis @EnjoyLatvia.

Foto: LIAA
Copy
Tagasi üles