Hea teada: kuidas jõulupuu kassikindlaks muuta

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Mõni kass ei suuda parimagi tahtmise juures käppasid jõulupuust eemal hoida
Mõni kass ei suuda parimagi tahtmise juures käppasid jõulupuust eemal hoida Foto: Shutterstock

Pühad on lähenemas ja mõni entusiastlikum jõulusõber toob juba praegu kuuse tuppa. Jõulupuu ülespanekul tuleb aga arvestada pere neljajalgsete liikmetega, et nende pühad samuti rõõmsalt ja ohutult mööduksid.

Kui sul on kass, kes kuuse vastu suuremat huvi ei tunne, oled õnnega koos. Nii mõnigi kiisuomanik on pühade eel ahastuses, sest väike kodukiskja on valmis kõik ulatuses olevad jõuluehted põrandale kiskuma ja ei pea paljuks ka kuuse otsa ronida. Kõik see võib päädida korraliku kaosega ja lemmikule isegi viga teha. Seetõttu jälgi neid nõuandeid, et võimalikke õnnetusi vältida. 

Kaalu kunstkuuse soetamist

Paljudele on kuuselõhn jõulupühade lahutamatuks osaks, kuid päriskuusk on ligitõmbavam ka lemmikloomadele. Kuuseokkad ei ole teadupärast tömbid ning võivad loomale haiget teha. Kui kass neid alla neelab, võib see tema tervisele põntsu panna.

Kui sa siiski päriskuuske kasutad, tee kindlaks, et kiisu ei pääse veenõu kallale — jõulupuudeks kasvatatud kuuski pritsitakse tihtipeale kemikaalidega, mis puult vette imbuvad ja selle joomise ohtlikuks teevad.

Tee kindlaks, et puu seisab stabiilselt

Kuusejala soetamisel tuleb arvestada sellega, kui suur kuusk on plaanis koju tuua. Kuusk ei tohi õõtsuda ning ideaalis tuleks see ankurdada ka seina või lae külge. See aitab tagada, et puu püsib püsti ka siis, kui su kiisu selle otsa ronida otsustab. 

Kuusepuu võiks olla igast küljest ümbritsetud vaba ruumiga — kui läheduses on kapid-riiulid või toolid, saab kass neid hüppelaudadena kasutada, et kõrgemal asuvate ehete järele minna. Kui võimalik, pane kuuse jaoks valitud toa uks ööseks kinni, et sel ajal energilisem kass pahandust ei teeks.

Kaunista targalt

Kuuseeheteks vali sellised, mis kukkudes kergelt ei purune. Kuusekard tuleb igal juhul kassi käpaulatusest väljas hoida või karpi jätta — säravat karda on huvitav närida, kuid selle allaneelamine võib loomale saatuslikuks saada. Samuti tuleks vältida kunstlund, sest organismi sattudes on see mürgine. Kuusetulede rippuvad juhtmed on sama ligitõmbavad kui rippuvad ehted ja ka need tuleks peitu panna. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles