Põhjaiirlased võivad Johnsoni Brexiti-plaani põhja lasta (1)

Copy
Briti peaminister Boris Johnson.
Briti peaminister Boris Johnson. Foto: Stefan Rousseau / PA Wire/PA Images / Scanpix

Põhja-Iiri Demokraatlik Unionistide Partei (DUP) teatas täna, et ei saa toetada Briti peaministri Boris Johnsoni Brexiti-plaani, andes valitsusjuhile hoobi vaid mõni tund enne Euroopa Liidu tippkohtumise algust.

«Me ei saa toetada, mida on pakutud tolli ja konsensuse teemadel, ning puudub selgus käibemaksu küsimuses,» ütles DUP Twitteris edastatud avalduses.

«Me jätkame tööd valitsusega, et püüda ja saada mõistlik kokkulepe, mis toimib Põhja-Iirimaa osas ning kaitseb Ühendkuningriigi majanduslikku ja põhiseaduslikku terviklikkust,» lisas erakond.

DUP aseesimees Nigel Dodds ja parteijuht Arlene Foster.
DUP aseesimees Nigel Dodds ja parteijuht Arlene Foster. Foto: Rebecca Black / PA Wire/PA Images / Scanpix

Johnson üritab täna algaval Euroopa Liidu Ülemkogul saada paika Brexiti-leppe, et see siis laupäeval parlamendile esitada.

Kümne DUP saadiku toetus on plaani õnnestumiseks kriitilise tähtsusega, sest paljud Jonhsoni Konservatiivse Partei EL-i jäämist toetavad liikmed on öelnud, et ei anna peaministri leppele heakskiitu, kui seda ei toeta DUP.

Johnson pidas täna Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeriga telefonivestluse, et üritada veel viimasel hetkel enne Ülemkogu algust Brexiti-lepet päästa.

«Iga tund ja minut loeb,» edastas EL-i pressiesindaja Mina Andreeva. «Me soovime lepet.» Andreeva lisas, et EL-i ja Ühendkuningriigi läbirääkimismeeskonnad jätkavad tööd Brüsseli tippkohtumise alguseni.

Prantsuse asevälisminister Jean-Baptiste Lemoyne märkis täna, et Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise kokkulepe näib olevat käeulatuses, kuid kindel ei saa selles siiski olla.

«Me loodame kokkulepet ja kui see tuleks lähitundidel, oleks suurepärane,» ütles Lemoyne telekanalile Public Sénat.

Johnson peab saama kokkuleppele parlamendi toetuse ning selleks on vaja läbirääkimisi Põhja-Iiri unionistidega, mis ei tõota tulla kerged, lisas Lemoyne.

«Oleme ennegi näinud, et (Briti) valitsuse positsioon ei ole tingimata ka parlamendi oma,» tõdes Lemoyne.

Minister selgitas, et kui täna või homme Brüsseli tippkohtumisel kokkulepet ei sünni, on enne brittide lahkumistähtaega 31. oktoobrit vaja veel ühte ülemkogu.

Kui Johnson ei suuda laupäevaks Brexiti-lepet parlamendist läbi saada, on ta sunnitud paluma Euroopa Liidult ajapikendust EL-ist lahkumise osas.

Ka Saksa kantsler Angela Merkel ütles täna, et Brexiti-kõnelused Londoniga liiguvad positiivses suunas, kuid rõhutas samas, et pooled ei ole veel kokkuleppele jõudnud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles