Trumpi tagandamisjuurdluse juhid teatavad suurtest edusammudest (2)

Copy
USA esindajatekoja luurekomitee esimees Adam Schiff.
USA esindajatekoja luurekomitee esimees Adam Schiff. Foto: AFP / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi tagandamisjuurdluse juht ütles eile, et tunnistajad on toetanud oluliselt väiteid, et Trump üritas sundida Ukrainat tema poliitilise vastase Joe Bideni tegevust uurima.

Ehkki Valge Maja ja Trumpi ihuadvokaat Rudy Giuliani on keeldunud Ukraina afääri puudutavaid dokumente üle andmast, on viis tunnistajat Kongressi esindajatekoja luurekomitee esimehe Adam Schiffi sõnul toetanud võimu kuritarvitamise süüdistusi, mis võivad kinnitada ametlikke tagandamissüüdistusi.

Tunnistajad on esitanud informatsiooni, mis näitab, et Trumpi 25. juuli telefonivestlus Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga, milles Trump näis siduvat sõjalise abi andmise Bideni kohta Kiievilt kompromiteeriva info saamisega, oli ette kavandatud, ütles Schiff.

«Me oleme teinud suuri edusamme leidmaks vastuseid küsimustele juulikuise telefonikõne kohta, milles Ühendriikide president püüdis sundida haavatavat liitlast korraldama oma vastasega seotud võltsjuurdlust.»

«Saime teada, et see kõne ei olnud üksikjuhtum. Enne seda tehti palju ettevalmistustööd,» ütles Schiff ja lisas, et kõvasti tehti asja kallal tööd ka pärast telefonikõnet.

Esmaspäeval andis Kongressi uurijatele kinniste uste taga ütlusi USA presidendi endine Venemaa ja Euraasia nõunik Fiona Hill, kelle sõnul olevat mitu kõrgel ametikohal nõunikku teavitanud Trumpi-Zelenskõi telefonikõnest Valge Maja advokaati, sest nende arvates ei käitunud president õigesti.

Hill ütles, et tema enda ülemus, tollane riikliku julgeoleku nõunik John Bolton võrdles Trumpi survet Zelenskõile ning Guliani ja Valge Maja kantseleiülema Mick Mulvaney sepitsusi narkotehinguga.

«Ma ei ole osa mis tahes narkoleppest, mida Rudy ja Mulvaney kokku keedavad,» olevat Bolton Hilli sõnul öelnud. 

Trump ise kuulutas demokraatide algatatud tagandamisjuurdluse eile taas nõiajahiks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles