Baltimaade vanim tuletorn streigib

maaelu.postimees.ee
Copy
Kõpu tuletorn.
Kõpu tuletorn. Foto: Teet Malsroos

Augustis remontis veeteede amet Kõpu tuletorni laterna pöördmehhanismi, septembris ei töötanud see jälle. Omapärase pöörleva valgusvihuga majakas peaks korda saama aasta lõpuks.

«Vahepeal saime pöördlaterna tööle, kuid siis läks see taas rikki. Praeguse rikke põhjus on selge ja valmistame uusi detaile, asendamaks katkiseid. Kohe, kui detailid on valmis, läheme neid paigaldama,» lubas veeteede ameti navigatsioonimärgistuse osakonna juhataja Andry Rütkinen Hiiu Lehele ja lisas, et pöördmehhanism tehakse korda selle nädala jooksul.

Kõpu tuletorni praeguse tule põhisüsteemi seadmed on 15–25 aastat vanad ja rikked seetõttu sagedased. Kõpu tuletorni laternasüsteemi loodab amet tänapäevastada aasta lõpuks ning pöörlev valgusvihk, mis on omapärane just Kõpu tuletornile ja Eestis kasutusel ainult seal, säilib ka pärast seda.

Kõpu tuletorn

Selline võis välja näha välistrepi ja lahtise tulega Kõpu tuletorn umbes 1700. aastal.
Selline võis välja näha välistrepi ja lahtise tulega Kõpu tuletorn umbes 1700. aastal. Foto: Jaan Vali rekonstruktsioon

Eesti vanim töötav tuletorn on Hiiumaal asuv Kõpu tuletorn, mis valmis aastal 1531. Tol ajal, kui Kõpu ehitati, polnud tuletornidel tuleruume ning siis tehti torni otsa suur lõke, mis merele paistis.

Tänapäeval on tuletornis kasutusel EMV 930M valgustugevusega ~2 000 000 cd latern, mis on tarbitava koguvõimsusega 1000 W. Kui kõikides teistes tulega märkides on kasutusel plinkiv tuli, siis ainult Kõpus tekitatakse plinkimine läbi pöörleva laterna ja terav valgus on näha 360° teatud sekundite tagant. 

Kõpu tuli on Baltikumi ja Skandinaavia maade võimsaim ning tule nähtavuskaugus pimeda ajal on 26 meremiili. Kõpu tuli asub 103,6 meetri kõrgusel merepinnast, mis on ühtlasi Eesti kõige kõrgemal asuv tuletorni tuli.

Allikas: Veeteede amet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles