Tom Valsberg: reisi inimesega, kes on nõus sinuga koos lendama nagu kotkad

Copy
Tom Koh Phanganil.
Tom Koh Phanganil. Foto: Erakogu

Tom Valsberg on üllatavatest ideedest pakatav maailmarändur, Indigolaste ansambli ninamees, väelaulu õhtute korraldaja ja raamatu «Kuidas rännata ilma hirmuta» autor. Tom peab Lastemaailma kõrval positiivsete mõtete poodi, tal on kohe valmimas CD plaat «Süda lööb biiti» ja enne jõule leiab ilmavalgust raamat pealkirjaga «Eluterve pohhuist», mis õpetab inimesi muredest lahti laskma ja elu stressivabalt võtma.

Tom on kindel, et ka Sinu elu on muinasjutuline rännak, kuid oma muinasjutu peaosas oled hoopis Sina. Sinu ideaalid ja paradiis võivad olla hoopis teistsugused, aga nende loomine on võimalik ja täiesti reaalne.

Tom Valsberg «Kuidas rännata ilma hirmuta».
Tom Valsberg «Kuidas rännata ilma hirmuta». Foto: Raamat

Kas Sul on kindel plaan, kuidas luua selline elu, mis Sulle tõeliselt meeldib? Kas Sul on usku ja inspiratsiooni luua maailm, kus tunned end vajalikuna ja saad end loominguliselt väljendada? Kas Sinu töö on tõeliselt nauditav ning võimaldab materiaalselt külluslikku elu? Kas Sa õpid seda, mis Sulle tõeliselt meeldib? Kas tahaksid rännata ümber maailma, aga ei julge? Või arvad, et Sul ei jätku raha? Või kardad, et Sa ei saa hakkama selles hullumeelses maailmas, mida meile telekas näidatakse? Kas tahaksid rännata enda sees, et tunda oma tõelist olemust, mis on kogu selle välise pakendi ja mõttesäbru taga? Kas elad juba seda muinasjutulist rännakut, milles saad iga päev ärgata inspireeritult ja tänutundega: milline imeline päev!

Siin on 11 inspireerivat katkendit raamatust «Kuidas rännata ilma hirmuta».

  • Meie töö ja sisemine instinkt on areneda ja jagada. See ei ole mingi isekas tung, selle taga on suurem soov luua ühiselt harmoonilist ja jätkusuutlikku keskkonda, kus meie, me lapsed ja lähedased saaksid elada ning kasvada. Kuidas saaksime kõige paremini ümbritsevat muuta? Mahatma Gandhi ütles: «Ole ise muutuseks, mida soovid maailmas näha!»
  • Rännates kohtame inimesi, kes elavad ja käituvad hoopis teistmoodi kui meie, ja õpime neid aktsepteerima. Õpime suhtlema ja arvestama teisi ning arendame tahes-tahtmata oma võimet koostööd teha. Reisides mõistame, et me ei saa ümbritsevaid inimesi muuta, küll aga saame neid aktsepteerida sellisena, nagu nad on.
  • Minge reisima ja tulge tagasi alles siis, kui tagasi ei PEA tulema. Mitte siis, kui keegi tahab, et te tuleksite. Mitte selle pärast, et Eesti igatsus on väga suur. Ka mitte selle pärast, et raha saab otsa, sest raha on võimalik alati jooksvalt luua. See kõik möödub ja tagasi on parim tulla siis, kui saad tulla sisemise rahuga. Loo moraal: minu tõeline kodu on seal, kus on minu süda, ja see on mul alati kaasas.
  • Tean veel sadu, kes on rõõmsal teel oma tõelist kutsumust alles põnevusega otsides. Neid inimesi elab hulganisti Eestis ja reisides kohtab neid muidugi rohkemgi. Miks peaksid Sina neist otsijaist kehvem olema? Miks peaksid Sina tegema midagi, mis Sulle ei meeldi? Miks pead Sina vastumeelselt töötama üksteist kuud aastas ja puhkama sellest ainult ühe, kui Sulle selline elukorraldus ei sobi?
  • Kui oleksime tõeliselt produktiivsed ja suudaksime Facebookis passimise asemel päriselt tööd teha, kas siis ehk piisaks, kui käiksime tööl kaks-kolm päeva nädalas? Kui me tõesti teeksime midagi vajalikku ja kasulikku täie südamega, kas siis ehk piisaks, kui töötaksime pool aastat ning teise poole puhkaksime, seikleksime ja mängiksime? Õpiksime ja areneksime, et jälle tegemisse ja töösse naastes olla veel nutikamad ning kasulikumad?
  • Elada selleks, et töötada, on arulage, aga mina usun, et töötada selleks, et elada, on ka rumalus. Töö ei tohiks olla miskit halba, mida ära tehes saab elada. Oh, ma teen selle ära, siis saan puhata! Teen selle ebameeldiva asja ära, sest siis saan raha! Töö peaks olema asi, mida tehes inimene tunneb end vajalikuna ja mida inimene teeks ka siis, kui ta selle eest raha ei saaks.
  • Arukas on arendada end selle nimel, et leida töö, milles Sa oled väga hea ja mida saad nautida, aga ära ole pahane, kui Sul seda veel ei ole. Oluline on olla tänulik, et Sul seegi töö on, mida praegu teed – ja liikuda selle poole, et leida oma tõeline kutsumus. Igaühe jaoks on see olemas, kuid see tuleb üles leida
  • Muretsemine on sama, nagu Sa palvetaksid, et juhtuksid asjad, mida Sa ei taha. Kui piisavalt vägevasti muretsed, küll siis juhtuvadki. Viies pidevalt oma tähelepanu kujutletavale olukorrale tulevikus, mis võib minna halvasti, pigem kutsub seda olukorda esile, kui hoiab ära, sest kui mängime korduvalt seda näitemängu oma peas läbi, tõmbame selle enesele hoopis ligi. Lahendus on lihtne: karta ei maksa, aga tuleb olla ettevaatlik..
  • Üks kõige kindlamaid asju maailmas on see, et miski ei püsi ja kõik muutub. Niisiis võib sellele teadmisele toetuda täie kindlusega ja olla tänulik kõige eest, mis hetkes meile avaldub.
  • Ära reisi kellegagi, kes pidevalt Sinu najale toetub. Ära reisi ka inimesega, kelle najale Sul enesel on komme toetuda. Reisi inimesega, kes on nõus Sinuga koos lendama nagu kotkad: kõrvuti või võrdselt kohti vahetades vaheldumisi teineteise tuules.
  • Inimestel on komme reaalsusega pidevalt vaielda ja pahandada: pettuda Jumalas, kaaslastes, looduses ja iseendas. Miks minu laulatusepäeval sajab? Miks küll Jumal mind selle õnnetusega karistas? Vaieldes reaalsusega, kaotame alati. Erinevad siserännakud õpetavad leppima asjade ja olukordadega nii, nagu nad on. See on punkt, kust saame võimalusel ja vajadusel alustada ning olukorra muutmiseks midagi ette võtta.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles