Kõige tüüpilisemad vaidlused puhkuse ajal

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Puhkus on käes ja kõik peaks justkui täiuslik olema, kuid esile kerkivad mingid mõttetud tülid kallimaga. Valmistu neiks juba eelnevalt, et oskaksid kõige diplomaatilisemalt vastata, kirjutab genconnect.com.

Poliitilised vaidlused: «Sa eksid! Mina küll ei taha seda ninnu-nännu jobu valitsusse!»

Arukas vastus: Ära kaitse end, lihtsalt juhi teema mujale. Ütle: «See on sinu arvamus ja sul on selleks õigus. Aga praegu, lepime erimeelsustega ja naudime pidu.» Öeldes ilmselget ja vaidlust eemale peletades kõlad sa targana ilma, et lisaksid õli tulle.

Majanduslikud vaidlused: «Me ei saa seda endale lubada!»

Arukas vastus: keskendu faktidele. Ütle: «Istume maha ja vaatame oma rahalised seisud koos üle.» Kui faktid pole kohe võtta, siis võid oletustega alustada kogemata suurt vaidlust. Koos oma raha seise üle vaadates teate mõlemad, mida saate endale lubada ja mida mitte.

Tehnoloogilised vaidlused: «Meil on külalised. Kas sa k***t saad sealt arvutist eemale?»

Arukas vastus: Lähene positiivse kriitikaga. Ütle: «Tead, me tõesti tunneme su seltskonnast puudust. Tahaks kuulda, mis sul antud teema kohta öelda on. Ehk sa ühineksid meiega?» Kui kaaslane eelistab puhkuse ajal inimestele arvuteid, siis vingumise asemel selgita. Sõnasta oma soovid meelitustena ja saad, mida tahad.

Liigse jagamise vaidlused: «Ma ei suuda uskuda, et sa ütlesid oma vennale, et ma olen töötu. Ma ei tahtnud, et keegi teaks!»

Arukas vastus: loo selge piir. Ütle: «Enne õhtusöögilauda istumist lepime kokku, millistel isiklikel teemadel me võime rääkida ja millistel mitte.» Ehk on su hiljutised tervisejamad ja töökaotus tõesti asjad, millest sa ei taha rääkida. Meil kõigil on erinev arusaam sellest, mis on liiga isiklik ning kuna me üksteise mõtteid luged ei oska, siis on tülide vältimiseks targem omavahel rääkida.

«Mina-teen-alati-kõike» vaidlused: «Mina pean toidu valmistama, kingitused pakkima, laste järel valvama ja külalisi tervitama, kuid sina oled hõivatud õlle joomisega elutoas.»

Arukas vastus: Küsi seda, mida soovid, et ta teeks. Ole üksikasjalik. Ütle: «On kolm asja, mida ma tahaksin, et sa teeksid meie õhtusöögiks: 1) mine pagarikotta ja too mõned värsked saiad, 2) kui külalised saabuvad, siis palun tervita neid ja 3) kui on söögiaeg, siis palun aita mul toitu lauale tuua. Kas see sobib sulle?» On tõestatud, et eelnevalt kokku lepitud tegevused aitavad inimestel paremini tegutseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles