Eestisse jõudis uus lõunamaine loom – palvetajaritsikas (1)

Postimees
Copy
Palvetajaritsikas
Palvetajaritsikas Foto: Wikipedia.org

Pärnumaalt Uulu külast leiti Eestis esimest korda palvetajaritsikas, kirjutab ERR.

Kuueaastased Heisi ja Madis avastasid röövritsikaliste sugukonda kuuluva palvetaja lasteaia õuealalt ja viisid selle oksaraol rühmaõpetajale näha, nüüdseks on ka Tartu Ülikooli zooloogid kinnitanud, et tegu on tõesti Mantis religiosa liigist palvetajaga, kes on Eestile täiesti uus liik.

Kuigi palvetajaritsikaid seostatakse sageli troopikaga, siis Eestist leitud Mantis religiosa nii eksootiline ei ole - tegemist on laia levikuga putukaga, kes on Kesk- ja Lõuna-Euroopas tavaline ning tema Eestisse jõudmine oli täiesti oodatav.

«Kuna ta on Lätis ja Leedus juba mõnda aega olemas olnud, oli see pigem ajaküsimus, millal me ta ka Eestist leiame,» sõnas Tartu Ülikooli loodusmuuseumi zooloogia teadur Villu Soon.  

Soon nõelastas ning sirutas Pärnumaalt leitud 6,5 sentimeetri keha pikkusega emase ritsika nõuetekohaselt ning paigutas ta Tartu Ülikooli loodusmuuseumi zooloogia kogusse. Teadlased võtsid laste leitud palvetajalt ka DNA uuringute jaoks koeproovi ja selle abil võib peagi saada täpsema vastuse küsimusele, kas isend tuli meile Lätist või mujalt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles