Oled seda lõhna tundnud? Huvitav aroom, mis paljastab, et hotellis pesitsevad lutikad

Dagmar Lamp
, Teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Lutikahammustused on sügelevad, koledad ja frustreerivad. Lisaks kaasneb lutikatega sotsiaalne stigma, mistõttu inimesed ei julge nende vastu abi otsida. On ka inimesi, kes putukahammustustele ei reageeri, seega ei pruugi nad teadagi, et kodus lutikad pesitsevad. Ammugi ei tea me, kas hotell, kuhu lähme, on parasiidivaba.

Bed Bugs Limited putukatõrjuja David Cain tõdeb, et see probleem on üle maailma levinud 1990ndates alates. «Pole riiki, kus poldaks lutikatega hädas,» ütles ta Expressile.

Lutikahammustus on valutu, kuna putukad eritavad tuimastit. See seletab, miks su kehal võib olla isegi sadu hammustusi, kui sa hommikul ärkad. Pole vahet, kas ööbid odavas motellis või viietärni hotellis, lutikatega on hädas praegu tuhanded majutusasutused ja majapidamised.

On aga ka üks huvitav trikk, kuidas aru saada, et su kodu või siis hotelli, kus ööbid, on üle võtnud need parasiidid.

Nagu kõik teised putukad, eritavad ka lutikad feromoone. Kui lutikaid segada, siis võid sa seda lõhna tunda. Seda on kirjeldatud erinevalt, kuid väga sageli leiavad inimesed, et see lõhn on sarnane koriandrile. Vanad väljaanded viitavadki lutikatele sageli kui koriandriputukatele.

Caini sõnul ei ole näidanud vähemalt Suurbritannias viimased kolm aastat lutikate vähenemistrendi, mure aina kasvab. «Ilmselt näeme me putukate arvukuse tõusu veelgi, kuna soojemad temperatuurid on neile soodsad ja soodustavad paljunemist.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles