622 surnut: Filipiinidel kuulutati välja riiklik dengue palaviku epideemia

PM Tervis
Copy
Dengue palavikuga poiss Quirino haiglas Manilas 14. augustil 2012. aastal .
Dengue palavikuga poiss Quirino haiglas Manilas 14. augustil 2012. aastal . Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP

Tervisekantsler Francisco Duque III kuulutas Filipiinidel välja riikliku dengue palaviku epideemia. See võimaldab omavalitsustel spetsiaalsest fondist dengue palaviku epideemia piiramiseks raha võtta ning kiiremini reageerida.

Jaanuarist 20. juulini on Filipiinidel registreeritud 146 062 dengue palaviku juhtumit. See on 98 protsenti rohkem kui samal perioodil 2018. aastal. Epideemia tõttu on surnud 622 inimest. Kui juuli keskpaigani suri aasta jooksul dengue palavikku 450 inimest, siis viimase kuu jooksul on lisandunud ligi 200 uut juhtumit.

Epideemia on välja kuulutatud riigi seitsmeteistkümnest piirkonnast seitsmes: Calabarzonis, Mimaropas, Bicolis, Lääne-Visayas, Ida-Visayas, Zamboanga poolsaarnel ja Põhja-Mindanaos. Nendes piirkondades elab üle 40 protsendi Filipiinide populatsioonist. Mitmes teises piirkonnas - teiste seas Kesk-Visayas ja Ilocoses - on samuti kõrge risk.

Dengue palavik on sääskede kantav viirusnakkus, mis esineb troopilistes riikides. See võib põhjustada liigesevalu, iiveldust, oksendamist, löövet, hingamisprobleeme, hemorraagiat ja elundite puudulikkust. Kuigi hetkel puudub ravi, on väga oluline jälgida, et nakatunu saaks piisavalt vedelikku.

6. juulist alustati sääskede paljunemiskohtade leidmise ja hävitamisega, kuna see on peamine viis dengue palaviku levikut kontrolli all hoida. Ka teised Kagu-Aasia riigid on Maailma Terviseorganisatsiooni sõnul raporteerinud dengue palaviku juhtumite suurenemisest. Malaisias registreeriti selle aasta 29. juunini 62 421 juhtumit, millest 93 lõppes surmaga. Eelmise aasta samal perioodil registreeriti seal 32 425 juhtumit ja 53 surma. Vietnamis registreeriti 81 132 juhtumit nelja surmaga. 2018. aasta samal perioodil esines 26 201 juhtumist kuue surmaga. Lõuna-Aasias on Bangladeshis aegade halvim dengue palaviku epideemia, mis kurnab rängalt riigi niigi ülekoormatud meditsiinisüsteemi.

Maailma Terviseorganisatsiooni sõnul mõjutab dengue palavik iga aasta miljoneid inimesi, kellest 500 000 vajavad haiglaravi. Neist omakorda sureb 12 500 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles