Seiklushimulistel on võimalus Euroopat avastada tasuta

Minna Annabel Tismus
Copy
Mario Valm viimasel projektil Portugalis.
Mario Valm viimasel projektil Portugalis. Foto: Afonso Raimundo

Erasmus-programm jagab igal aastal välja miljardeid eurosid, mille eest saab käia kogu Vanas maailmas tegemas, mis vaid huvitab ja mida hing ihaldab. Ja tähelepanu: see lust ja lõbu ei ole mõeldud sugugi ainult verinoortele!

Kui olen maininud tuttavatele Erasmuse programmi, meenub neile esimese asjana välismaal õppimise võimalu tudengitele. Programm Erasmus+ korraldab aga üle Euroopa projekte, milleks tulevad kokku osalejad eri riikidest. See on kui kaks kärbest ühe hoobiga: osaleja saab tutvuda teise riigi kultuuriga ja harida end uue nurga alt.

Projektiteemad varieeruvad pagulasküsimuste arutamisest Shakespeare’i näidendite etendamiseni. Millegipärast on selline programm aga justkui suletud ring. Vähesed teavad, et selline võimalus on olemas. Need aga, kes sinna ringi tõmmatakse, ei saa enam pidama. Arter avastas, et peale noorte saavad osaleda ka keskealised ja vanemadki. Siin on nelja inimese kogemused.

Elevil türklased viisid külalised linnapea juurde

Annika on käinud programmi Erasmus+ projektidel kokku ligi 30 korda. Ta ütleb, et loendama hakates läheb järg käest. Esimest korda kasutas ta võimalust kuus aastat tagasi.

Annika meenutab, et Türgis on ta käinud 15 korda. Samuti on ta Erasmuse programmiga rännanud Prantsusmaale, Saksamaale ja Inglismaale. Nüüd on ootamas juba uus minek: homme sõidab ta Hispaaniasse, kuhu võtab kaasa ka oma 14-aastase lapse. Annika ütleb, et on juba ammu tahtnud minna koos lapsega. «See on nagu sõltuvus. See ei ole ühekordne kogemus, vaid pikatoimeline nagu gripivaktsiin,» kirjeldab Annika oma emotsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles