Pühapäeva eri: kuidas tähistada oma kodumaa sünnipäeva?

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Eesti Vabariigi sünniks loetakse 24. veebruari 1918. aastal, sellel päeval tähistame oma riigi iseseisvuspäeva. Miks just see päev? Aga just sellel päeval avaldati Tallinnas «Manifest kõigile Eestimaa rahvastele», milles kuulutati välja sõltumatu ja demokraatlik Eesti Vabariik. Puhka Eestis annab nõu, kuidas oma kodumaa sünnipäeva vääriliselt tähistada.

Oma riik ja iseseisvus ei tulnud lihtsalt. Vabadus on alati ohvreid nõudnud, ka Eesti riik kaotas Vabadussõjas umbes 5500 meest ning ligi 14000 meest sai haavata. Igal aastal mälestatakse vabadussõjas langenuid, toimuvad mälestusteenistused, tuuakse lilli ja pärgi.

Tähistamise kindel osa on kaitsejõudude paraad. Paraadi võtab vastu Vabariigi President Kersti Kaljulaid ja juhatab Kaitseväe juhataja. Paraadil on üle tuhande osaleja ja üle saja tehnikaühiku, osa võtab viis kompaniid, neli patareid, 22 rühma ja kolm orkestrit – lisaks kaitseväe ning politsei- ja piirivalveameti orkestritele võtab paraadist osa ka Ameerika Ühendriikide õhuväe orkester. Sobiva ilma korral näeb taevas kaitseväe ja meie liitlaste õhuvahendeid. Võimas vaatepilt on haarav nii lastele kui täiskasvanutele, tasub kohale tulla!

Samuti on tavaks, et president korraldab iseseisvuspäeval piduliku vastuvõtu, kus annab üle riiklikud teenetemärgid, nende pälvinute nimekiri ilmub ka ajakirjanduses. Nii paraad kui ka vastuvõtt on erinevatel aastatel toimunud erinevates Eesti linnades.

Loomulikult toimub sellel tähtsal päeval palju kontserte, aktusi ja muid pidulikke üritusi, õhtul aga võib teleri vahendusel jälgida Vabariigi presidendi vastuvõttu. 

Õnnesoovid riigi sünnipäevaks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles