Maksuekspert: Airbnb maksude tasumata jätmine on suur ja kallis risk

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Maksu- ja tolliamet sõlmis Airbnb-ga detsembris lepingu, mis muudab renditulu deklareerimise lihtsamaks, kuid mitte automaatseks. Ettevõtluskõrgkooli Mainor maksuõppejõu Janus Paurmani sõnul võib paljudele seetõttu ekslikult tunduda, et Airbnb-ga teenitud tulult maksu maksmine on vabatahtlik, mis võib aga inimesele endale kurjalt kätte maksta.

Jaanus Paurmani sõnul läks maksuameti sõlmitud lepingu kommunikatsioon nihu, sest kõlama jäi, nagu oleks Airbnb ja sarnaste majutusvahenduse platvormidelt teenitud tulu deklareerimine valikuline, kuid tegelikult on vabatahtlik ainult andmete automaatne edastamine.

«Pole saladus, et palju Airbnb kasutajaid jätab oma tulu deklareerimata lootuses, et maksuametil pole nii palju ressurssi, et kõiki kontrollida,» rääkis Paurman.

Maksuameti hinnangul on kogu üüritulu maksuauk 20 miljonit eurot aastas. «Kui käest-kätte korteri üürimist on keeruline tõendada, siis läbi elektroonilise platvormi tehtud maksed on väga selgelt näha ning mingit käsitsi kontrolli ei peaks tegema,» ütles Paurman.

«Kõigile osapooltele oleks selgem ja lihtsam, kui Airbnb andmed saadetaks kohustuslikus korras otse maksuametile, nagu näiteks palgatulu. Tehniliselt mingit takistust pole ja riik saaks sellest valdkonnast automaatselt täieliku ülevaate ning ka parema maksulaekumise,» rääkis Paurman.

Kuigi praegu võib tekkida tunne, et midagi ei juhtu, kui Airbnb tulu deklareerimata jätta, ei soovita Mainori õppejõud seda kindlasti teha. «Kõigi maksete ajalugu on elektrooniliselt olemas ning maksuamet saab need iga aeg läbi vaadata. Siis tuleb aga takkajärgi juba ära maksta kogu summa koos trahvidega,» hoiatas Paurman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles