Kitse- ja kitšiparaad Punasel väljakul (6)

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva tänavused «jõulukangelased» on Soyuzmultfilmi tegelased. Kuusk Punasel väljakul.
Moskva tänavused «jõulukangelased» on Soyuzmultfilmi tegelased. Kuusk Punasel väljakul. Foto: Heili Sibrits

Venemaa pealinna sõites eeldasin, et detsembri keskel leian kaunistatuna eest vaid mõne üksiku poeakna, sest venelaste jõulud on ju teatavasti jaanuari alguses. Oh kui rängalt ma eksisin! Jõulutulesäras Moskva kesklinn meenutab kesktelevisiooni aastavahetussõud – kõike on palju ja kõik on võlts, kuid siiski mõjuv.

Punane väljak, mis seostub eelkõige Venemaa jõudemonstratsioonide-sõjaväeparaadidega, oli kadunud, õigemini küll mattunud kitši – paksudele vammustele peale tõmmatud rahvarõivamotiividega hõlstides müüjad pakkumas hõõgveini, vorstikesi, küpsiseid, puidust nikerdusi, villaseid salle-kampsuneid, läkiläkisid – kõike, mida ühelt korralikult jõuluturult peab leidma.

Ühesuguse väljanägemisega müügiputkade vahel aga pöörlesid uhked karussellid, pilku püüdsid nõukogude multifilmikangelaste skulptuurid – inetud, kuid sellegipoolest tekkis vastupandamatu soov jäädvustada end koos Onu Teodori, kassi Madrussoni, Potsataja ja krokodill Genaga –, ning kogu selle lapsepõlve kõige imelisema unenäo vahel sebisid ringi õnnelike nägudega inimesed. Lenini mausoleumi ees aga liueldi kauneid piruette tehes peegelsiledal jääl. Kitš kuubis!

Jõuluhüsteeria tipp oli aga piparkoogimajaks maskeeritud kaubamaja GUM, mis pakkus õhtul kella kümneni kaheteistkümne kuni neljateistkümne miinuskraadi eest peitu pugevatele linlastele peale sooja ka kuhjaga kuusemaagiat.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles