Eksperdid hoiatavad reisijaid superlutikate epideemia eest (1)

Elina Roosaar
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Yxyv / CC BY-SA 4.0 Creative Commons / Wikimedia Commons

Majutusasutused on alati lutikatega hädas olnud, kuid see probleem paisub üha suuremaks, kuna nende tüütute kahjurite resistentsus putukamürkide suhtes aina kasvab.

Kentucky Ülikooli entomoloogia professori Michael Potteri sõnul on USA juba tükk aega selle tõsise probleemiga maadelnud ja ka Euroopas muutub olukord üha hullemaks, vahendab The Telegraph.

Üks viiest inimesest on kas ise lutikatega kokku puutunud või vähemalt teab kedagi, kes on. See võtab juba epideemia mõõtmed.

Lutikate hävitamine muutub üha keerulisemaks, kuna nende putukate resistentsus putukamürkide suhtes aina tõuseb ehk neist on saamas n-ö superlutikad. Ka inimesed on vähem valvsad, kui nad varem olid. Vanasti kontrolliti majutusasutustes voodeid ja visati igaks juhuks pilk peale ka enda vooditele, kui sugulased või sõbrad olid just külas käinud.

Selle üle, miks lutikad on nii laialt levinud, vaieldakse endiselt. Põhjuseks võib olla näiteks reisimise üha kasvav populaarsus. Mida rohkem inimesi reisib, seda lihtsam on putukatel levida. Ka lennukites pole reisijad enam kaitstud.

Majutusasutustes ööbijatel soovitatakse voodeid korralikult kontrollida, sh madrats üles tõsta ja ka voodiraamile pilk peale visata. Voodilutikad on tavaliselt punaskaspruunikat värvi, toiduvaeguses olnud isendid võivad aga veidi heledamad olla. Kohvreid ei tohi voodile ega põrandale asetada, kuna lutikad võivad sinna sisse ronida.

Lutikaid võib vabalt leiduda ka luksushotellides, näiteks on neid kohatud Hiltoni hotelliketis ja Waldorf Astorias. Lutikahammustused põhjustavad sügelevat löövet. On olnud ka juhtumeid, kus lutikas muneb oma munad inimese kõrva.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles