Piloodi soovitused, mis aitavad ajavahest tingitud väsimuse kiiremini seljatada

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Kui sa sõidad puhkama kodust kaugele, siis tuleb sul ette võtta pikk lennureis. Ometigi ei taha sa, et sihtkohta jõudes piinaks sind pikalt ajavahest tingitud väsimus. Et väsimus kiirelt seljatada, võta kuulda kogenud piloodi nõuandeid.

Nõuandeid jagab Qantas Airways lennufirma piloot Richard de Crespigny.

Sünkroniseeri

Proovi oma kehakell viia sünkrooni selle ajaga, mis on sinu sihtkohas. Mida kiiremini seda teed, seda parem. Seega, kui sa veedad päeva lennukis, et jõuda teisele poole maakera, siis ajasta oma eined, filmide vaatamised, töötamine ja magamine uue ajatsooni järgi, mitte ära mõtle sellele ajale, mis oli sinu reisi alguskohas. Kui sa õhku tõusmisest alates sünkroniseerid need neli asja oma sihtkoha järgi, siis tunned ennast saabudes palju paremini.

Lase päikesevalgus sisse

Sinu ööpäevast rütmi kontrollib hormoon nimega kortisool, sest see määrab ära kui palju energiat sinu rakud toodavad. Sinu energia liigub üles ja alla, olenevalt kortisooli tasemest, mis omakord tõuseb ja langeb koos päikesega.

Seega, kui sa maandud, siis pead minema õue päikese kätte. Selleks, et enesetunne oleks täiesti tavapärane, kulub ligikaudu päev iga muutunud tunni kohta. Mida kiiremini sa välja päikese kätte pääsed, seda kiiremini rütm taastub.

Väldi nutiseadmete kasutamist

Lennukis olles on kergem magama jääda, kui sa ei kasuta nutiseadmeid. Nutiseadmetest kiirgav sinine valgus hoiab sind ärkvel. Ära joo ka liiga palju alkoholi ning kasuta silmaklappe ja kõrvatroppe, nii ei sega sinu und kabiinis olev valgus ja müra. Kui saad lennukis rahulikult magada, siis tunned üles ärgates, et pakatad energiast, kirjutab News.

Liigu

Kui sa lõpuks maandud, siis ära unusta liikuda. «Minule näiteks meeldib uues sihtkohas kohe jooksma minna. Esiteks on see väga hea võimalus tutvuda sihtkohaga ning teiseks aitab see sinu keha laadida. Liikumine on kasulik nii kehale kui ka vaimule,» ütleb Crespigny.

Ära võitle sellega

Number üks reegel – kui sa oled väsinud, siis maga. Ära ürita väsimusega kõigest jõust võidelda, lihtsalt kuula oma keha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles