Võrratu sihtkoht, mis oma lõputute lilleväljadega pakub Hollandile tõsist konkurentsi

Reisiguru.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nico Smit / PantherMedia / Nico Smit / Scanpix

Aafrika edelarannikul asub Namaqualand, mis on kaasajal tuntud eeskätt oma võrratute lilleväljade poolest. Sõltuvalt konkreetse aasta klimaatilistest oludest (eeskätt talvisest sademete hulgast), puhkevad seal juuli lõpus või augustis (ehk lõunapoolkera talve teisel poolel) õitsele tohutu ulatusega lilleväljad. 

Namaqualand on piirkond Aafrika edelarannikul, täpsemalt Namiibia edelaosas ja Lõuna-Aafrika Vabariigi loodeosas. Ala pikkus on enam kui 1000 km ja laius kuni 450 km. Namaqualandi pindala on ca 440 000 km². Oranje jõe alamjooks jagab ala kaheks – põhja poole ehk Namiibia territooriumile jääb Suur Namaqualand ja lõuna poole ehk Lõuna-Aafrika Vabariigi territooriumile jääb Väike Namaqualand. Ala on nime saanud piirkonnas hõredalt elavate põliselanike namade järgi. See rahvas on tuntum oma ajaloolise nime järgi – hotentotid. Namaqualand on ka haldusüksus Namiibias ja Lõuna-Aafrika Vabariigis, kuid nende haldusüksuste territooriumid ei kattu geograafilise piirkonnaga Namaqualand.

Namaqualand on tuntud oma lilleväljade poolest, mis sõltuvalt konkreetsest asupaigast ja kuust võivad olla kollased, oranžid, punased, lillad, sinised või hoopis kirjud. Erinevate lilleliikide hulk on väga suur ja seda osaliselt piirkonna mitmekesise topograafia tõttu. Esimesena puhkevad õitsele tumekollase-oranži õiega Namakwa karikakrad. Viimasteks õitsejateks septembri teises pooles ja vahel ka oktoobris ehk lõunapoolkera kevade keskpaigas on aga lillade õitega kivileheliste hulka kuuluvad lilled, mida Aafrika edelaosas tuntakse nimega vygies. Lilleliike, mis kannavad ladinakeelseid nimesid leucospermum reflexum (kollaste õitega), protea cryophylla (punaste õitega), lachanaea filamentosa (siniste õitega), ei ole leitud kusagil mujal maailmas peale Namaqualandi.

Loe edasi Reisigurust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles