Ägedaimad jõuluseiklused ootavad avastamist Ida-Virumaal!

, Ida-Viru turismiklaster
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ida-Viru turismiklaster

Talve ilu nautimseks tasub jõulukuul tõsiselt kaaluda sammude seadmist Ida-Virumaale, kus mõnekümne kilomeetri raadiuses leiavad lummavaid vaateid nii harrastuspiltnikud kui põnevat askeldamist-avastamist seiklushimulisemad rändurid. Ükskõik, kas sõidate perega imetlema Valaste joa  külmunud vaateid, või kipute koolivaheajal koos klassikaaslastega Kiviõli slaalominõlva otsast alla laskma, tasuks samuti meelde jätta, et paljud Idaviru hotellid, muuseumid ja  toidukohad on spetsiaalselt detsembriks välja  pakkunud ka oma parimad “jõuluseiklused”. http://idaviru.ee/jouluseiklus/

Kogenud matkajuht Ingrid Kuligina Alutaguse matkaklubist on üks neist, kellel jõulukuu möödub kiirelt. Jõulumatkade tähe all. Grupid tulevad ja lähevad, vabu päevi on väga vähe, möönab ta. Milliseid paiku soovitab aga Ingrid külastada Eesti seiklusmaa nime kandval Ida-Virumaal just sel talvel?

Ingrid Kuligina alustab soovituste jagamist Selisoo rabast ja selasest matkarajast, kuhu soovitab mõõduka lumekatte korral jalutama suundunda. Talvine raba on eriline, kõikjal on näha loomajälgi, jpm, räägib ta.

Teisena soovitab ta sammud seada Kõnnu dendroparki, kust leiab mitmeid huvitavaid kuuse ja männiliike, nulgusid ja kadakaid. Terve hulk erinevaid jõulupuid oma talvises ilus!

Veel utsitab Ingrid inimesi kindlasti läbi astuma Valaste joalt ja põhjarannikult, kus eriti pärast tuult, sula ja külma avanevad uskumatult maaliliselt vaated jääkristallide mängust.Detsembri keskel avatakse Valastel ka matkarada, kust saab esmakordselt Valastelt laskuda alla mereranda ning suunduda kilomeetri jagu edasi läbi väga harudlase laialehise pangametsa. Raja lõpus saab taas tõusta Ontika pangale (56 m.)

Ingrid usub, et enamuse inimestele meeldiks just jõuluajal jalutada ka imelisel Narva jõeäärsel promenaadil, mis eriti nüüd pimedal ajal laternate ja lume valguses romatilised tunded valla päästab.

Aktiivsema tegevuse otsijatele julgustab Ingrid aga Aidu karjääri uisutama minna. Pole ju Eestis uhkemaid ega metsikumaid vaateid, kui avaras Aidus. Loomulikult tuleks eelnevalt lasta ikka pakasel vesi korralikult kaanetada!

Viimaseks ei saa Ingrid üle ega ümber ka Kiviõli endise tuhamäe peale rajatud mäesuusakeskusest, millest on juba kujunenud Baltikumi slaalomihuviliste igatalvine kohustuslik reisisiht ja kuhu ka sel talvel kümneid tuhandeid huvilisi oodatakse. Nagu kinnitas Kiviõli Seikluskeskuse juht Janek Maar, oli ühe 400m mäenõlva ja algajate nõlva tarvis lumi juba detsembri alguseks toodetud ning kui sula liiga ei tee, oodatakse esimesi suusatajaid mäele juba 14.detsembrist. „Sel aastal on meil ka rohkem tegevusi lastele ja neile, kes õues ära väsivad ja tuppa sooja kipuvad,“ rääkis Maar. „Mäesuusa simulaator, hoki, digitaalne lumepallisõja võimalus,“ loetles ta.

Foto: Ida-Viru turismiklaster

Kuid milliseid jõuluseiklusi on jõulukuuks välja mõelnud seiklusmaa erinevad majutusasutused, muuseumid ja toitlustajad? Toome siinkohal nimekirja nende ahvatlevamatest eripakkumistest-jõuluseiklustest:

 1. MERESUU SPA “ Talvine Time-Out” pakett sisaldab majutust kahekohalises toas, hommiku ja õhtusööke restoranis Meloodia, lõõgastavaid spaahoolitsusi, vee- ja saunakeskuse piiramatut külastust, saunarituaale, päikesetoa külastust ja palju muud.

https://www.meresuu.ee/offer/talvine-time-out/
 

2. TOILA VALGEVILLA – “Talvevõlumaa Maagia” on igale toa broneerijale valmis pannud piparkoogitaigna koos muinasjutuliste vormide ja maagiline glasuuriga. Sinna juurde kuulub ka salajane õpetus, mis avab uksed lapsepõlve talvemuinasjuttu.

https://www.valgevilla.ee/toila-valgevilla…a-maitsev-maagia/

Foto: Ida-Viru turismiklaster

3. NARVA MUUSEUMIS  on ka sel talvel avatud Hermani Imedemaa, kus 27.12.2018-13.01.2019 saab igaüks ise linnuse jõuluprogrammi raames panna proovile oma usu imedesse ja oskuse ise imesid teha.

http://narvamuuseum.ee/est/narva-linnus/mis-toimub/tana-narva-linnuses/joulud-linnuses-2018-imedemaa/

Foto: Ida-Viru turismiklaster

4. VAIKLA PUHKEKESKUS kutsub aga jõuluteemalisse töötuppa, kus saab valida küpsetamise ja meisterdamise vahel. Küpsetatakse piparkooke või jõulusaia ning meisterdatakse helkureid, küünlaid või kuuseehteid.http://vaikla.ee/puhkekeskus/
 

5. VALASTE PUHKEKÜLA panustab matkaseiklusele värskelt valminud Valaste matkarajal. Kui kõhud on pärast matka tühjad, saab keha kinnitada Valaste kohvikus, mis on avatud ööpäevaringselt.

http://valaste.eu/majutus-2/eripakkumised/

Foto: Ida-Viru turismiklaster

6. VICTORIA BASTION ootab kõiki avastama Rootsi sõdurite saladusi. Seiklustel osalejaid ootab ees keeruline ülesanne leida aarded, mida Rootsi armee sõdur Ulrih peitis Victoria Bastioni külmades sisekäikudes.

http://bastion.narva.ee/et/programm/
 

7. JÕHVI KONTSERDIMAJAS ootavad erinevad üritused nii suuri kui pisemaid.

Lastele pakuvad lusti venekeelsed lasteetendused "Uusaasta Fiksi show" (18.12) ja "Lumekuninganna" (28.12). Täiskasvanuid oodatakse aga RAM pühadekontserdile (22.12) Jõhvi Mihkli kirikus.

Pärast jõulusaginat saab tulla jõulujahutuskontserdile "Leitud asjad" (27.12), kus esinevad Jarek Kasar, Jaan Pehk, Mari Kalkun jt.

Aastat jääb lõpetama uhke Eesti Kontserdi ja Hennessy aastalõpukontsert (30.12).

https://concert.ee/kontserdi-toimumiskoht/johvi-kontserdimaja/
 

8. SILLAMÄE MUUSEUM on välja mõelnud põneva kogupere seiklusmängu „OPERATSIOON „J““, mis viib jõuluaja ja jõuluvana tagasi 50.-ndatesse. Selleks et 2019 aasta tuleks ning lapsed saaksid kingitused kätte, on vaja jõuluvana ajaloost välja päästa. Operatsioon toimub nii sees kui ka väljas.

https://sillamae-muuseum.ee/et/news/operatsioon-j

Foto: Ida-Viru turismiklaster


9. EESTI KAEVANDUSMUUSEUMIS on taaskord avatud Mutipere Talvekorter, kus mutipere suundub peale jõulumaa aktiivset seltsielu oma teiste tegevuste juurde, ent jätab mutimamma köögi, mutiplika üllatuslabori, maa-aluse jõusaali ja muud salakäigud kõigile uudistajatele valla.

http://kaevandusmuuseum.ee/

Foto: Ida-Viru turismiklaster

10. AVINURME PUIDUAIT oma meisterlikus eheduses kutsub persid aga taas meisterdama! Emad-isad saavad valmistada uhke kinkekorvi, lapsed lumehelbeid, kuusekaunistusi, jõulusaane, mobiilihoidjaid, päkapikke jpm.

https://puiduait.ee/opitoad/

Foto: Ida-Viru turismiklaster

Kes soovib nende ja veel teistegi Ida-Virumaa pere-ja koolivaheaja jõuluseikluste kohta rohkem infot, leiab seda siit!http://idaviru.ee/jouluseiklus/
 

Foto: EAS
Copy
Tagasi üles