Tunneta tõelist jõulumaagiat selle aasta soodsaimas jõulupuhkuse sihtkohas

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Svetlana B. / Wikimedia Commons

Läti pealinnas Riias tähistatakse jõule väga eriliselt. Ühtlasi valiti Riia alles hiljuti kõige taskukohasemaks jõulupuhkuse sihtkohaks.

Jõuluaja üritustest Riias, millega meie naabrid rõõmustavad nii kohalikke elanikke kui ka suurt hulka turiste, jutustas kogenud matkaja ja rahvusvaheliste bussireiside korraldaja Eurolinesi juht Edmundas Pavlovas.

Lummav jõululaat

Arvatavasti on lähenevate jõulude kõige eredamaks märgiks Riia vanalinnas toimuv jõululaat. Hõõgvein, röstitud mandlid ja läikivad, värvilise glasuuriga kaunistatud piparkoogid ning kohalikud käsitööesemed – kõike seda ja veel rohkemgi kaupa võib leida sellelt suurelt jõululaadalt. Külastajad saavad iga päev osa väikesest jõuluimest. Programmis on palju kontserte ja käsitöö õpitubasid. Väikeste lastega kohtub iga päev jõuluvana.

«Üheks kõige ootamatumaks lätlaste jõulutraditsiooniks on palgiveo võistlused. Neid saab näha, kui külastate Riiat jõulueelsel ajal. Soovijad võivad õppida ka traditsiooniliste jõulutoitude valmistamist, kuulata läti rahvamuusikat ning teiste rahvaste populaarseid meloodiaid, mida esitavad külakapellid ja popmuusika grupid,» rääkis Eurolinesi juht.

Reedeti ja pühapäeviti on jõululaat avatud kella kümneni õhtul.

Jõulukuuskede teekond

Lätlased väidavad, et juba rohkem kui 500 aastat tagasi kaunistati Riias maailma esimene linnajõulukuusk. Selle sündmuse tähistamiseks ehitakse Riia linn paljude jõulukuuskedega, mille hulgast leiab kõikvõimalikust materjalist ja kujuga kuuski alates valgusinstallatsioonidest kuni puidu, klaasi ja isegi tellisteni. Suurem osa neist kuuskedest on paigutatud vanalinna ja sobivad seetõttu eriti hästi kokku jõululaada sebimisega.

Rohkelt kontserte

Jõulud on rõõmutoov aeg ka muusikasõpradele. Detsembri lõpus rõõmustab Läti rahvuslik ooperi- ja balletiteater vaatajaid viie vinge kontserdiga ning Läti rahvuslik sümfooniaorkester korraldab Suurgildide saalis mitu kontserti, kus kõlavad Raveli «Bolero» ja Berliozi «Le carnaval romain», samuti südamlikud Napoli laulud ning Camille Saint-Saënsi «Introduction et Rondo Capriccioso». Samuti toimub jõulude ajal Riias mitmeid džässikontserte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles