Kiireima populaarsuse tõusuga maakond üllatab maitseseiklustega 12 eri paigas

, Ida-Viru turismiklaster
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Turundusproff

Novembrikuust käivitasid 12 Ida-Virumaa toitlustuskohta lustliku maitseseikluste kampaania, pakkudes üheskoos välja erimenüü ja lubades igale toiduhuvilisele, kes teab märksõna “toidukuu”, ka väikese lisaüllatuse. Kirjanik Sass Henno poolt Eesti seiklusmaaks ristitud maakonnas kasvab turistide hulk juba mõnda aega kõige kiiremini Eesti maakondadest (30 000 ööbijat 8 kuuga enam kui mullu) ja selle ühe põhjusena toovad eksperdid välja just majutus- ja toitlustusasutuste maakonnaülesed ühiskampaaniad.

Ma ei tea, kuidas on teiega, aga vähemasti president Kersti Kaljulaid on viimastel nädalatel olnud sage külaline just Ida-Virumaa toidukohtades. Seiklusmaakonnas kahte toidukohta, Rondeeli ja Franziat pidav Indrek Kõverik möönis, et president on käinud tänaseks ilmselt kõigis Narva kohvikutes ja restoranides. “Käis ka meil ja lubas kindlasti tagasi tulla,” möönis ta.

Tänaseks 13 aastat Ida-Virumaal elanud Indrek Kõveriku hinnangul on toidukultuuri tase maakonnas selle ajaga märkimisväärselt paranenud. “Eriti palju on muutunud viimase kahe aastaga, sest juurde on tulnud uusi kvaliteetseid kohti ja juba on mitu maakonna restorani saanud ka White Guide tunnustuse. Omaenda restoranidesse on Kõverik toidukuu eriroaks valinud silmud ja ribid, põhjendades seda nii: “Valisime tooraineks silmud, sest seda pakume me Rondeelis aastaringi kokku kolmes eri toidus, ning ribid on Franzia tuntuse alus ja bestseller.@

Kokku osalevad toidukuu maitseseiklustes 12 Ida-Virumaa toitlustusettevõtet. Vaatame lähemalt, mida igaüks neist üllatusega vürtsitatud seiklusmenüüsse valinud on?!

1. Jõhvis asuv Gruusia trahter MIMINO pakub hinakaale ehk mahlaseid gruusiapärased pelmeene, mis valmivad algusest lõpuni Mimino köögis. Valikus on kolme erineva sisuga hinkaalid: lihaga, seente ja juustuga ning lambalihaga.

Mimino
Mimino Foto: Turundusproff

2. The Irish Embassy Pub Narva rõõmustab karjasepirukaga. Tegu on iiripärase vormiroaga kartuli, hakkliha ja juustu baasil.

The Irish Embassy Pub Narva
The Irish Embassy Pub Narva Foto: Turundusproff

3. – Franzia paneb lauale ribi aprikoosimoosi ja chilliga! Just see roog ongi klietide seas raudne lemmik. Et ribid valmivad igal laupäeva pärastlõunal barbecue ahjus umbes kuue tunniga, on restoran oma laupäevad ristinud rebotnikuteks (vene keelsest sõnast ribi- rebro ja subbotnik- ehk laupäevak.)

4. Restoran Rondeel kannab taldrikule silmud. Novembrikuus figureerivad silmud vähemalt kolmes erinevas roas. Salat silmudega, hapukapsasupp silmudega ja pearoog silmudest.

Rondeeli jaoks on silmude pakkumine "püha üritus", sest see on päris Narva.

5. Mäetaguse Mõisa varaaitadest on toidukuuks välja otsitud “Muna ja Veis”. Kuna Mäetaguse mõisahotelli kokkadel pole kombeks toiduga mängida, siis on nende road valdavalt kohalikust toorainest: toitvad, naturaalsed ja maakohale iseloomulikult suured. 

Salatist “Muna ja veis” leiab grillitud veiselihalõigud, millele sekundeerivad keedetud kartul, porgand ning hapukurk. Salati tipus eksponeerib end praetud muna teile sobivas pehmuses.

6. MERESUU SPA pakub shokolaadi fondanti rabarberimoosi ja jäätisega! Selle romantilise õhtusöögi muudab eriliseks 11. korruselt paistev kaunis merevaade ning lummav päikeseloojang koos ülimaitsva sooja šokolaadidesserdiga.

Meresuu SPA
Meresuu SPA Foto: Turundusproff

7. Saka Mõisa pakkumises on veise sisefilee kartuligratääni, wokitud köögiviljade ja punase veini-kadakamarja kastmega.

8. Avinurme Puiduait usub oma käsitööjäätise imelisse maitsesse! Kuuldavasti on perenaise salaretsepti järgi valmistatud maitsev ning marjane kodujäätis vallutanud enamuse Avinurme Puiduaida kohviku külaliste maitsemeeled. Nüanssi lisavad Alutaguse metsade annid: pohl, mustikas ja jõhvikas.

Avinurme Puiduait
Avinurme Puiduait Foto: Turundusproff

9. Eesti Kaevandusmuuseumis saab aga lihtsat ja ägedat kaevuri lihaleiba mekkida!

Legendi järgi oli "Kaevuri lihaleib" olemas juba ammu enne seda,  kui kaevurid said kiivrid pähe. 10 volti ja 12 kilo vatti selga pannud, andsid kodused teele kaasa maitsva moonakoti. Kuna töö oli niiske ja raske, siis pandi rätile kaasa ahjusoe põrandaleib, mis soojendab käsi ja kustutab nälja. Leiva kõrvale sai käntsakas liha, mis annab jõudu ja jaksu, et 8m sügavuses vastu pidada. Kaasa pandi ohtralt sibulat, kuna see ergutab mehemeeli ega lase niiskust/rõskust kontidesse. Katteks oli maitsev praemunasilm. Nii täpselt ka seekord!

Eesti Kaevandusmuuseum
Eesti Kaevandusmuuseum Foto: Turundusproff

10. Toila SPA on toidukuuks välja valinud Rajamõisa Lihaveise Steigi.  See on klientide lemmik ja valmistatud kohalikust toorainest. Lisandiks ahjukartulid küüslauguga, karamellsibul, kirsstomat ja viskikaste.

11.Kohvik Muna seevastu toob lauale köögiviljavoki. Ise valid, kas kana, lõhe või krevettidega!

Tegu pole just haruldusega, pigem Narvas asuva kohviku jaoks siiski hittroaga, mis toonud maitsenautlejaid kohale ka kaugematest piirkondadest. Tervislik ja moekas, värvikirev ja hõrk.

Kohvik Muna
Kohvik Muna Foto: Turundusproff

12. Kaunis Valaste Puhkekülas saab nautida wrappi kanafileega. Wrapi tortilja on küpsetatud kohapeal, toidu täidiseks on hõrk kanafilee, krõmpsuv hiina kapsas, feta juustu kuubikud, viilutatud tomat ja kaste. Vürtsi annab tuline jalopeno.

Loodan siiralt, et novembris Ida-Virumaale sattudes võtate maksimumi ka toidukuu maitsetest!. Ärge siis unustage, et antud erimenüüst tellides on teile ette nähtud ka kingitus. Öelge lihtsalt märgusõna „toidukuu“ ja oletegi mängus sees!

Copy
Tagasi üles