Passi taotlemiseks pole elusolek vajalik ehk kõige veidramad faktid passi kohta

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Petros Giannakouris / AP/ Scanpix

Kuigi Euroopas saab vabalt ringi reisida ka ID-kaardiga, on mujal maailmas reisimise eelduseks siiski passi olemasolu. Reisidokumentidega on aga läbi aja aset leidnud kõiksugu kummalisi juhtumeid, näiteks sai 1974. aastal üks ammu surnud vaarao muumia endale reisimiseks passi.

Kuigi esimesed viited passisarnastele dokumentidele pärinevad aastast 450 eKr ning Inglismaa kuningas Henry V jagas reisidokumente oma kodanikele juba 15. sajandil, loodi pass, nagu me seda täna tunneme, alles 20. sajandil. National Geographic kogus kokku põnevamad faktid selle üliolulise dokumendi kohta.

Pass muumiale

Iidses Egiptuses ei ole teadaolevalt olnud midagi passisarnast. Kui 1974. aastal oli aga Ramses II muumiat (surmakuupäevaga 1213 eKr) vaja restaureerimiseks saata Pariisi, otsustati talle teha kehtiv Egiptuse pass. Muumial oli isegi oma passifoto, mis kujutas tema iidset nägu. Passi oli märgitud Egiptuse kommete kohaselt ka tema amet, milles seisis: «Kuningas (hinge heitnud)».

Kuninglikud õigused

Ramses II juurde tagasi tulles – isegi kui tema eluajal oleks passid eksisteerinud, ei oleks tal kui elaval monarhil, seda vaja läinud. Nimelt ei vaja kuninglikust soost valitsejad reeglina passi. Suurbritannia kuningliku perekonna ametlikul veebilehel on kirjas, et kuna pass väljastatakse kodanikele kuninganna nimel, ei vaja kuninganna ise passi.

Ja tõepoolest, Suurbritannia passi sisse on kirjutatud, et selle dokumendi omanik tohib liigelda vabalt «tema majesteedi nimel». Põhimõtteliselt võib öelda, et kuninganna ise ongi justkui pass.

Samale järeldusele jõuti ka Jaapanis, kus otsustati, et keisrile on passi tegemine lihtsalt «sobimatu».

Linnud

Kui juba muumialegi tehakse pass, miks siis näiteks linnud ilma jätta? Araabia Ühendemiraatides on paljudel kõrgest soost meestel kombeks lennata koos oma pistrikega, mistõttu nõutakse riigis pistrikelt passi.

Pistrikest peetakse beduiinide kommete kohaselt Ühendemiraatides sügavalt lugu. Kuna linnud on ka väärtuslikud ning võivad langeda nii smugeldamise kui ka varguse ohvriks, nõutaksegi, et lindudega üle piiri tulles peaks neil olema pass. Igal pistrikupassil on oma linnu isikut tõendav dokumendinumber, mis on ka linnu jala ümber oleval võrul.

Lemmikloomapassid

Euroopa Liidu riikides on kõigil lemmikloomadel õigus saada lemmikloomapass, millega lihtsalt ja karantiinihirmuta vabalt Euroopa-siseselt reisida saab. See reegel ei laiene aga hobustele. Suurbritannia hobustel peab näiteks olema spetsiaalne hobuse pass, isegi kui nad kunagi ei reisi. Hobusepass on vajalik selleks, et teha kindlaks, et kangeid ja inimesele kahjulikke ravimeid saanud hobuseid ei viidaks tapamajja ja liha sedasi inimeste toidulauale ei satuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles