Uus trend? Lastele päranduse jätmise asemel minnakse selle raha eest hoopis reisile

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: JOHAN WINGBORG / BILDHUSET/Scanpix

Kui varasemalt jätsid vanavanemad lastele ja lastelastele pärandusi, siis nüüd otsustavad üha rohkemad üle 50-aastased hoopis ise elu nautida ja reisil käia. Mitmete uuringute kohaselt reisivad üle 50-aastased rohkem kui ei kunagi varem ning tegemist on kasvava trendiga terves maailmas. 

Kadumas on ajad, kui pensionile jäänud vanemad ja vanavanemad oma sukasäärde kogutud säästud noortele laiali jagasid, kirjutab news.com.au.

Hiljutise Finderi poolt läbi viidud uuringu järgi kulutab kümnendik ehk rohkem kui 750 000 üle 50-aastast austraallast oma raha just luksuskruiisidele. Sarnast trendi on märgatud ka Suurbritannias ja USA-s. 

Austraalia riiklik seeniorite liit viis oma 5770 liikme seas läbi uuringu, kus selgus, et oma maise vara lastele edasi pärandamine ei ole enam vanema põlvkonna seas peamine prioriteet. Nüüd soovitakse see raha kulutada hoopis reisimisele. 

Finderi poolt Austraalias läbi viidud uuringu kohaselt armastavad üle 50-aastased reisida nii Vahemere riikidesse, Aasiasse, Põhja-Euroopasse, Uus-Meremaale, kui ka Alaskale ja isegi Antarktikasse. Austraalia kruiisireisijate keskmiseks vanuseks ongi 67 aastat, mis näitab, et see on eriti populaarne reisimisviis eakamate seas.

«Vanem osa rahvastikust eelistab pikemaid ekspeditsioone, hoidmata end tagasi ka üle-Atlandilistel ja ümbermaailmakruiisidel,» selgitas finder.com.au esindaja Bessie Hassan.  

Kuigi Eestis sarnast uuringut pole tehtud, kinnitas Estraveli reisibüroo juhatuse liige Anne Samlik oma hiljutises intervjuus Postimehele, et ka Eestis on hakanud üle 60-aastaste reisijate arv kasvama. 

«Kui 2010. aastal moodustasid nad meie reisijate arvust kuus protsenti, siis nüüd 14 protsenti, mille üle mul on ülihea meel,» sõnas Samlik, selgitades, et kui mujal maailmas ongi reisitud just pensionieas, siis meil ei olnud see varem lihtsalt võimalik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles