Hiina linnake asendab tänavavalgustuse kosmosesse saadetava võltskuuga (2)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: THAIER AL-SUDANI / REUTER/Scanpix

Hiina linn Chengdu plaanib järgmise kahe aasta jooksul lennutada orbiidile võltskuu, mis muudaks linna öösiti nii valgeks, et tänavavalgustust poleks enam vajagi.

Chengdus käivad läbirääkimised, et luua võltskuu, mis «abistaks» öösiti päriskuud tänavate valgustamisel, kirjutas Travel+Leisure.

Kunstkuu oleks kaheksa korda eredam kui päris kuu ning looks öösiti Chengdu linnas õhtuse videviku sarnase helenduse. 

Satelliitkuu suudaks valgustada maa-ala ligi 10-80 kilomeetri raadiuses ning kui projekt läheb edukalt, säästaks see linnale aastas ligi 210 miljonit eurot elektriarvetelt.

Üks projekti eestvedajatest ütles, möödunud nädala innovatsiooni ja ettevõtluse üritusel, et sedasorti satelliidi tehnoloogiat on arendatud juba mitu aastat. See tähendab, et praegu on tõenäoline, et võltskuu luuakse 2020. aastaks.

Skeptikute rahustuseks väidavad projekti idee autorid, et võltskuu ei rikuks kuidagi looduse või inimeste igapäevast elurütmi. Harbini Tehnoloogiainstituudi kosmosetööstuse osakonna optikainstituudi juht Kang Weimin selgitas, et kuu ei hakkaks segama ööloomi, kuna koos võltskuuga ei oleks öösel kunagi valgem kui õhtu hakul.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles