Kõige kõrgemal asuv linn maailmas meelitab elanikke kullaga

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andide mäestik.
Andide mäestik. Foto: Michal Knitl / PantherMedia / Scanpix

Kuigi maailma kõige kõrgema keskmise kõrgusega riik on Bhutan, asub maailma kõrgeim linn hoopis Peruus.

Peruus Andide mäestiku idaosas asub linnake nimega La Rinconada, mis on maailma kõige kõrgemal asuv inimasustus, kirjutas Conde Nast Traveler.

La Rinconada asub Ananea mäe küljel La Bella Durmiente, või teisisõnu Uinuva Kaunitari nimelise liustiku all. Linnake paikneb 5100 meetri kõrgusel merepinnast, mis on kõrgemal kui ükski Nepali või Tibeti asustus. 

La Rinconada ei ole aga mõni pisike mägiküla. See on koduks ligi 50 000 inimesele, mis on võrreldav Pärnu elanike arvuga. Enamik linnaelanikest on sinna tulnud viimase paari aasta jooksul. 

Mis meelitab tuhandeid inimesi sedavõrd eraldatud, külma ning hapnikuvaesesse paika? Kuld. Inkad kaevandasid Ananea mäest kulda juba sajandeid tagasi, aga kullapalavik levib nendel kõrgustel endiselt.

Tõusev kulla hind on olnud tõeliseks motivaatoriks, et tuhanded võtaksid ette keerulise teekonna kõrgustes asuvatesse kaevandusse. Kullakaevandajad töötavad vana süsteemi kohaselt, kus nad töötavad maa all 30-päevastes vahetustes tasuta. Kuu viimasel päeval võivad nad endaga aga kaasa võtta ükskõik millise kivi, mida nad suudavad vaid kaevandusest välja tassida. Selles võib sisalduda kulda, kuid võib ka mitte. Kaevandustest väljas töötlevad maake aga naised ja lapsed elavhõbeda ja tsüaniidiga, mis pole kindlasti mitte ohutu tegevus.

La Rinconada infrastruktuur on sama ebamäärane nagu ka kaevurite palk. Elekter jõudis maailma kõrgeimasse linna 2002. aastal ning tänaseni pole 50 000 elanikuga linnas voolavat vett, kanalisatsioonisüsteemi, haiglaid, küttesüsteeme ega asfalti. Paljud piirkonna elanikud on La Rinconada kehvadest tingimustest tüdinud ning tulevad regulaarselt kaevandustöö vastu tänavatele protestima. Paraku pole aga selles linnas muud tööd loota. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles