Lonely Planet tegi teatavaks 2019. aasta parimad sihtkohad

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sao tome and Principe
Sao tome and Principe Foto: Alexander Ludwig / PantherMedia / Scanpix

Igal sügisel teeb Lonely Planet teatavaks eesoleva aasta kümme parimat reisisihtkohta. 

Sri Lanka

Sri Lanka
Sri Lanka Foto: Rights Managed / Mary Evans / Natural History Mus/ Scanpix

Sri Lanka on muutumas üha populaarsemaks reisisihtkohaks oma eri kultuuride ja religioonidega, eatute pühapaikade ning rikkaliku ning ligipääsetava metsiku loodusega, surfamisvõimaluste ning hoolimata kümnendite pikkustest riigisisestest konfliktidest külalislahkete inimestega. 

Sri Lanka pakub põnevaid elamusi nii perekondadele, adrenaliinijahtijatele, ökoturistidele, heaolu otsijatele kui ka toidunautlejatele. Isegi Sri Lanka põhja- ja idaosa, mis varem ei olnud ligipääsetavad, on nüüd avastajate jaoks avatud.

Saksamaa

Foto: Stefan Schurr / PantherMedia / Scanpix

Saksamaa on tõeline innovatsiooni häll, olles pakkunud maailmale nii trükimasina, auto, aspiriini kui paljud teised toredad leiutised. Sada aastat tagasi sündis Saksamaal ka väike kunstikool Bauhaus, mille esteetilised mõjutused on üle maailma tunda veel tänagi. See sai alguse 1919. aastal Weimaris, puhkes õide Dessaus ning suruti siis maha natside poolt Berliinis 1933. aastal. 2019. aastal on Saksamaal plaanis Bauhausi sajanda sõnnipäeva varjus avada mitmeid kunstimuuseume ning korraldada selleteemalisi üritusi.

Zimbabwe

Victoria juga
Victoria juga Foto: ZINYANGE AUNTONY / AFP/Scanpix

Kuigi Zimbabwe on leheveergudele jõudnud pigem negatiivsetel põhjustel, on tegemist riigiga, millest reisisellid on alati vaimustunud. See pole mitte ainult üks Aafrika turvalisemaid sihtkohti, vaid seal on ka ülisõbralikud inimesed, imelised rahvuspargid, maailma pärandisse märgitud arheoloogilised varemed, metsaga kaetud mäed ning loomulikult võimas Victoria juga.

Kuigi 2018. aasta vastuolulised valimised on summutanud Robert Mugabe valitsusaja lõpule järgnenud optimismi, on zimbabwelaste seas lootus oma riigi tuleviku suhtes endiselt tugev. Nagu tavaks on, näevad kohalikud turistide külaskäike kui toetusavaldust nende teekonnal parema tuleviku poole.

Panama

Panama
Panama Foto: Diana Nikolova / PantherMedia /Scanpix

Panama on Põhja- ja Lõuna-Ameerika ristumisteel ning siin ei kohtu mitte vaid põhi ja lõuna, vaid siit leiab eest ka tohutult mitmekülgse troopilise looduse. Selle auks avati Panamal ka põnev loodusmuuseum BioMuseo. Lisaks läbib Panamat ka kuulus kanal, mis ühendab ida läänega ning mängib maailma kaubanduses üliolulist rolli. Panama kanalit süvendati hiljuti, mistõttu mahuvad siit nüüd läbi ka maailma suurimad kaubanduslaevad.

Sellesse väikesesse riiki mahub palju aardeid. Siin on valge liivaga paradiisirannad, troopilised vihmametsad, udused mäestikud ning ehedalt säilinud põliselanike kultuur. On suisa uskumatu, et Panama on nii vähe tähelepanu saanud. 2019. aastal on Panama linn lubanud pidutseda nii nagu ei kunagi varem, et märkida oma 500-aastast ajalugu. iViva Panama!

Kõrgõzstan

Kõrgõzstan
Kõrgõzstan Foto: Nick Hannes / Reporters/Scanpix

Kõrgõzstani hetk maailma turismilaval on tulnud tänu palju tähelepanu pälvinud 2018. aasta Maailma Nomaadimängudele. Tegemist on Kesk-Aasia võistlusega, milles pistetakse rinda kohalikel spordialadel. 

Kõrgõzstanis on üle 2700 kilomeetri märgistatud matkaradasid, hiljuti uuendatud maanteede võrgustik muudab riigis ringiliikumise lihtsaks ning ka viisa tegemine on muudetud e-viisa näol lihtsamaks. Kõrgõzstan on kiirelt saamas oma kauni puutumatu loodusega iseseisvate reisijate lemmiksihtkohaks.

Jordaania

Jordaania
Jordaania Foto: Erki Loigom

Otsid seiklusi? Jordaanias on 650 kilomeetri pikkune põnev Jordaania matkarada, mille läbimine võtab 36 päeva (puhkepausidega 42). Seal näeb võimast Riftiorgu, kanjoneid, süvikke, Surnumerd, metsikute lilledega kaetud ristisõdijate losse ning ka piiblist tuntud Soodomat. Sellele lisaks saad tunda veel kohalike optimismi.

Indoneesia

Bali
Bali Foto: Caro / Thomas Ruffer/Caro / Thomas Ruffer

Indoneesia on ülimalt mitmekesine riik. Sumatra saare uuemad puhkekeskused pakuvad kohtumisvõimalusi orangutanidega ning Paapual saab näha vanu hõimutraditsioone. Riigi 17 000 saarel on tõeline kultuuride, toitude ja riikide kompott, kust leiab midagi igale maitsele.

Maavärinad on hiljuti laastanud mitmeid Indoneesia piirkondi, kuid enamik riigist on külastajatele endiselt ohutu. Tänu jätkuvatele investeeringutele riigi lennu-, maa- ja laevaühendustesse ning mugavale viisasüsteemile, ei ole sellesse troopilisse riiki reisimine olnud kunagi nii lihtne. Indoneesiat peab külastama praegu, enne kui kõik selle saladused on avastatud. 

Valgevene

Minski kesklinn
Minski kesklinn Foto: SANDER ILVEST / PM/SCANPIX BALTICS

Valgevene on olnud pikalt populaarne nende seas, kes otsivad varjatumaid sihtkohti. Nüüd, kui Valgevene lõdvendas viisareegleid, on selle riigi külastamine kättesaadavam rohkematele reisijatele.

Valgevenest leiab eest hea, kuid varjatud kunsti, mõnusad kohvikud ning kohalikud, kes pidutsevad, nagu aasta oleks 1999. Selleks, et Valgevene uuest 30 päeva viisaprogrammist osa saada, tuleb riiki siseneda ja sealt lahkuda Minski kaudu. Minski vanalinn on kaunilt taastatud ning selle keskmes asub ilus raekoda. Samuti on hakatud Minskis korraldama mitmesuguseid rahvusvahelisi üritusi. Järgmised on näiteks 2019. aasta Euroopa mängud.

São Tomé & Príncipe

São Tomé & Príncipe
São Tomé & Príncipe Foto: Alexander Ludwig / PantherMedia / Scanpix

See kahest saarest koosnev väike riik asub keset Guinea lahte ning siia on peamiselt jõudnud vaid tõelised põnevuseotsijad. Lisaks sellele, et keegi sellest paigast midagi ei tea, on siin tõeliselt sürreaalne maastik, tühjad troopilised rannad ning lopsakad džunglid. Samuti asuvad siin kolonialistide loodud suhkru-, kakao- ja kohviistandused, mis on kainestavad jäänukid saarte varasemast orjapõlvest. See on paik, kust leiab kahtlemata hulgi avastamata aardeid.

Belize

Belize
Belize Foto: J Keith Howie / PantherMedia / Scanpix

Belize'is Kariibimere rannikul asub maailma suuruselt teine korallrahu, riigi sisemaal asub üks võimsamaid ning ligipääsetavaid koopasüsteeme Kesk-Ameerikas ning sealsed elanikud on põnev segu iidsete maiade, mestizo, garifuna, kreooli, mennoniidi ja mitmeist rahvastest. 

Kuigi seni ei teadnud veel paljud, kus Belize üldse asub, siis nüüd on kaardid pöördumas. Reisijad saavad avastada siin eksootilist Kesk-Ameerikat, mis on ohutu ning ligipääsetav ja kus on veel võrdlemisi vähe turiste.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles