Ryanairi lennul sai rassistlik sõimaja oma tahtmise, tumedanahaline naine viidi mujale istuma (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Youtube'ist

Barcelonast Stanstedi suundunud Ryanairi lennul leidis aset vahejuhtum, kus üks reisijatest ei soovinud istuda mustanahalise naise kõrval ning hakkas teda sõimama ning nõudma, et naine mujale viidaks. Üllataval kombel ei visanud Ryanair lennukist välja mitte rassistlike avaldustega esinenud meest, vaid viis lihtsalt naise mujale istuma.

Olukorra filmisid üles jahmunud kaasreisijad, kellest mõned ka vanema naise kaitseks välja astusid, kirjutas news.com.au.

Videos on näha, kuidas keskealine valge mees sõimab tema kõrval istuvat tumedanahalist naist rassistlike väljenditega ning nõuab, et naine mujale istuma viidaks. 

Kiuslik mees karjub videos salongipersonalile: «Pange ta mõnele teisile kohale». Kuna tegemist on kolmekohalise istmereaga, oli nende vahel üks koht vaba. Mees ütles: «Seetõttu ma sulle ütlen, loodan, et keegi istub siia, sest ma ei taha sinu koleda näo kõrval istuda.»

Kui naine proovis talle vaikselt midagi vastata, karjus mees talle vastu, et ta ei räägiks temaga «mingis kuradima võõrkeeles» ning nimetas naist lolliks lehmaks ja mustaks l***iks.

Nende taga istuv reisija proovis neile vahele segada, paludes mehel mitte karjuda ja öeldes, et selleks kõigeks ei ole mingit vajadust, «lihtsalt lõpeta».

Teised reisijad sekkusid samuti, videos on kuulda, kuidas keegi ütleb lennusaatjatele, et nad peavad naise teise kohta istuma panema ning keegi teine ütleb, et mehe peaks lennukist välja viskama.

Lõpuks tuli üks lennusaatja, kes ütles, et mees peab maha rahunema ning viis naise mujale istuma.

Pärast seda kui video sotsiaalmeediasse postitati, levis see kulutulena, tekitades hämmeldust ning pahameelt Ryanairi teguviisi üle.

Paljud sotsiaalmeedia kasutajad väljendasid pahameelt, et lennufirma töötajad viisid naise, mitte tema kiusaja oma kohalt ära. 

Christine Bereford kirjutas: «Rõõm näha, et mees nende taga sekkus. See mees, kes kaebles, oleks tulnud mujale viia, mitte naine.» 

Teine kasutaja Shirley-Ann Stretton lisas, et salongipersonal oleks pidanud kapteni poole pöörduma ning rassistliku mehe lennukist välja viskama. 

Ryanair saatis juhtumi kohta välja lakoonilise teate, et nad on videost teadlikud ning raporteerinud selle Essexi politseile.

Twitteri-kasutajaid on Ryanairi postitus ja rassistliku kiusaja kohene vastutusele mitte võtmine vaid pahandanud, mistõttu kutsutakse sotsiaalmeedias inimesi üles lennufirmat boikottima. 

Huffington Post kirjutas, et naise perekond oli juhtumist üllatunud, neile tegi see haiget ja tekitas vastikust. Samuti polevat Ryanair naisega intsidendi osas ühendust võtnud.

Suurbritannia transpordiminister Chris Grayling ütles intervjuus Radio 4-le, et sedasorti rassiline kiusamine on kuritegu ning seda peaks kohtlema vastavalt. Grayling nimetas vahejuhtumit «äärmiselt mitteaktsepteeritavaks».

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles