Maailma linnad, kus on kõige rohkem rohelust

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reykjavik
Reykjavik Foto: matej kastelic / PantherMedia / Scanpix

Kõige rohelisemate linnade valikul arvestati nii reaalset roheliste piirkondade hulka linnas kui ka jätkusuutlikku ja keskkonnateadlikku mõtteviisi.

Hollandi reisiagentuur TravelBird analüüsis 50 OECD liikmeslinna, et panna kokku roheliste linnade indeks, kirjutas Lonely Planet.

Kõige rohelisemate linnade nimekirja eesmärgiks oli luua looduse armastajate ja keskkonnateadlike reisijate teejuht.

TravelBirdi andmetel teevad linnad üle maailma suuri pingutusi selle nimel, et kaitsta ökoloogilisi piirkondi ning suurendada roheliste alade hulka linnas. Vastavalt nende indeksile on kõige edukam selles Islandi pealinn Reykjavik.

Nimekirja koostamisel võrreldi linnu kolmes eri kategoorias: looduslik rohelus (nagu metsa-alad), inimese poolt loodud rohelus (pargid, avalikud aiad) ning toidutööstuslik rohelus (nagu viljapuuaiad ja veiniistandused). Kogu roheliste alade pindala jagati seejärel linnaelanike arvuga, et saada teada, kui palju rohelust on saadaval iga elaniku jaoks. Näiteks Reykjavikis saab iga elanik nautida kuni 410,84 ruutmeetrit rohelust. 

Teisele kohale tuli Auckland Uus-Meremaal, kus iga elaniku kohta on saadaval 357,20 ruutmeetrit rohelust. Kolmanda koha pälvis Bratislava Slovakkias 332,99 ruutmeetrise rohelusega elaniku kohta. 

Tallinn jõudis roheliste linnade indeksis 15. kohale ning meie pealinnas on iga inimese kohta 96,10 ruutmeetrit rohelust.

Kui otsid oma järgmiseks reisiks tõeliselt rohelist sihtkohta, tasub juhinduda sellest nimekirjast:

Reykjavik, Island, 410,84 ruutmeetrit

Auckland, Uus-Meremaa, 357,20 ruutmeetrit

Bratislava, Slovakkia, 332,99 ruutmeetrit

Göteborg, Rootsi, 313,87 ruutmeetrit

Sydney, Austraalia, 235,73 ruutmeetrit

Praha, Tšehhi Vabariik, 220,54 ruutmeetrit

Rooma, Itaalia, 166,47 ruutmeetrit

Bern, Šveits, 131,73 ruutmeetrit

Hamburg, Saksamaa, 114,07 ruutmeetrit

Riia, Läti, 113,04 ruutmeetrit

Terve nimekiri on leitav SIIN.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles