Üllatav põhjus, miks hollandlased on maailma kõige pikemad inimesed

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi tuuleveskid
Hollandi tuuleveskid Foto: Paolo Gallo Modena / PantherMedia / Scanpix

Maailma kõige pikemad inimesed elavad Hollandis. Meeste keskmine kasv on 183,8 sentimeetrit ning naiste keskmine kasv on samuti kõrge 169,9 sentimeetrit. Ajaloolaste arvates on selle põhjus piimatooted.  

Võrreldes naaberriikidega nagu Saksamaa, on Hollandil võrdlemisi vähe loodusvarasid. Vee taandamisest tekkinud rikkalik pinnas on aga Hollandi põllumajanduse tõeline vägi, kirjutas Telegraph.

Holland on toidu ekspordis USA järel maailmas teisel kohal, mis on arvestades riigi 300 korda väiksemat pindala imetlusväärne. Samuti on Hollandis palju kariloomi, eriline rõhk on aga piimakarjal, mis on väidetavalt oluliselt mõjutanud hollandlaste pikka kasvu. 

17. ja 18. sajandil, kui Hollandi elanikkond kasvas, suurendati ka piimakarja, kelle jaoks toitainerikka pinnase mahlakas hein oli suurepäraseks toiduks. Friesi lehmatõug sai suisa Hollandi ikooniks ning piima tarvitati iga päev. Osa sellest tehti juustudeks, mis on enamasti saanud nime seda tootva linna järgi nagu Gouda ja Edam. 

Nii kui kasvas piimatoodete hulk, avaldas üha suurenev piimatoodete tarbimine huvitava kõrvalmõju: hollandlased hakkasid kasvama tohutult pikaks. 

Uuringutes on selgunud, et veel 19. sajandi keskpaigas olid hollandlased lühemad kui enamik eurooplasi ja ameeriklasi. Nende keskmine kasv oli vaid 162,5 sentimeetrit. Järgneva 150 aasta jooksul üheskoos piimatoodete tarbimise suurenemisega kasvasid hollandlased aga kõigist maailma rahvastest mööda. 

Riigid, kus elavad kõige pikemat kasvu inimesed:

Holland - 183,8 cm (meeste keskmine kasv)

Montenegro - 183,2 cm

Taani - 182,6 cm

Norra - 182,4 cm

Serbia - 182 cm

Saksamaa - 181 cm

Horvaatia - 180,5 cm

Tšehhi Vabariik - 180,31 cm

Sloveenia - 180,3 cm

Luksemburg - 179,9 cm

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles