Anomaalia Jaapanis: kirsipuud alustasid õitsemist pool aastat enne hooaega

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirsiõied Meguro jõe ääres Tokyos 18. oktoobril.
Kirsiõied Meguro jõe ääres Tokyos 18. oktoobril. Foto: Staff / Reuters/Scanpix

Pärast taifuune ja ebakorrapäraseid ilmasid on mitmed Jaapani kirsipuud hakanud õitsema. Tavaliselt võib Jaapani kuulsaid kirsiõisi näha alles kevadel.

Jaapanis võib esimesi kirsiõisi näha tavaliselt varakevadel, kuid kummalisel kombel on praegu Jaapani ilmajaama andmetel õitsemisega alustanud ligi 350 yoshino kirsipuud, kirjutas Travel+Leisure.

Kohalikud meteoroloogid süüdistavad ebanormaalselt varajases õitsemises taifuunide poolt põhjustatud soolakahjustust. Lisaks oli pärast torme ka õhutemperatuur tavapärasest soojem, mis aitas kaasa õite liigvarajasele avanemisele.

Kirsiõied Sendai lossi juures Jaapani põhjaosas 16. oktoobril.
Kirsiõied Sendai lossi juures Jaapani põhjaosas 16. oktoobril. Foto: KYODO Kyodo / REUTERS/ Scanpix

Yoshino kirsipuudel arenevad pungadõie välja tavaliselt suve jooksul, kuid puulehtede poolt vabastatav hormoon pärsib pungade õidepuhkemist kuni kevadeni. Taifuunide tugevate tuulte ja soolase vee tõttu langesid aga kirsipuude lehed maha ning seega kadusid ka hormooniallikad. 

Kuigi mõned kirsipuud võivad õitsemist alustada juba jaanuarikuus, algab Jaapanis kirsiõite hooaeg siiski märtsis. Sel aastal esineb tõenäoliselt terves kirsiõite hooajas anomaaliaid. Jaapani turismiamet uuendab jooksvalt kirsiõite hooaja alguse prognoosi, kuid 2019. aasta andmed pole veel teatavaks tehtud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles