Kolm populaarset reisisihtkohta, mis küsivad 2019. aastast turismimaksu

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dubrovnik
Dubrovnik Foto: Dalibor Brlek / PantherMedia / Scanpix

Uueks aastaks puhkuseplaane ning selleks kuluvat eelarvet plaanides, tasub kursis olla ka üha populaarsemaks muutuvate turismimaksudega.

Kolm turistide seas armastatud riiki küsivad alates 2019. aastast külastajatelt turistimaksu, kirjutas Lonely Planet. Kui suure summaga tuleks siis arvetada?

​Horvaatia

Horvaatia on viimastel aastatel maadelnud liiga suure turistide arvuga, mistõttu otsustati tuleval aastal turismimaksu tõsta 25 protsenti. See laieneb igale riigis veedetud ööle ning maksu kasseerib sisse majutusasutus. Telkimisaladel jääb kehtima endine turismimaksu määr.

Sellegipoolest ei tasu Horvaatiat veel oma puhkuseplaanidest välja jätta. Maksutõus on tegelikkuses vaid 8 kunalt 10 kunale, mis tähendab, et nüüd tuleb maksta umbes 1,35 eurot öö kohta, varasema 1,08 euro asemel.

Jaapan

Alates 7. jaanuarist peavad kõik Jaapanist lahkujad maksma «hüvastijätu» ehk jaapani keeles sayonara maksu. Seda peavad tasuma nii turistid kui ka kohalikud, kes riigist lahkuda soovivad. Sayonara maks lisatakse automaatselt lennuki või laevapiletile ning see maksab 1000 jaapani jeeni ehk ligi 7,69 eurot.

Kuigi maks ei ole kuigi suur, peaks see riigile tooma ligi 43 miljardit jeeni (ehk ligi 330 miljonit eurot) lisasissetulekut aastas, mis kulutatakse kõik turismitööstuse ja infrastruktuuride parandamiseks.

Uus-Meremaa

Kõige suurema summa nõuab uuest aastast turistidelt aga Uus-Meremaa. Riiki sisenedes tuleb maksta piiril nimelt 35 uus-meremaa dollarit maksu (ligi 20 eurot). Maksust on vabastatud vaid Austraaliast ja Vaikse ookeani saartelt tulnud reisijad.

Seadus on endiselt parlamendis ülelugemisel, kuid jõustub tõenäoliselt 2019. aasta keskpaigas. Turismimaksust teenitud tulu kasutatakse turismitööstuse ja looduskaitse projektide heaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles