Londoni lennujaama turvatöötajad sundisid transseksuaalset naist kontrollis rindu näitama (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: MICHAELA REHLE / REUTERS/ Scanpix

Londonist Dublinisse reisinud Lilith Carroll pidi Londonis Lutoni lennujaamas turvakontrollis oma rinnahoidja eemaldama, sest meessoost turvatöötaja kahtlustas, et ta on sinna midagi peitnud.

Dublinist pärit transseksuaalne naine jagas oma kogemust Twitteris ning kirjutas, et ta endiselt «väriseb ja nutab», kuna ta sunniti lennujaamas end lahti riietuma, kirjutas news.com.au.

Carroll läks Lutoni lennujaamas läbi turvaväravate ning peatati siis lisakontrolliks. Kõigepealt otsis meessoost turvatöötaja ta teiste ees läbi ning katsus sealhulgas ka naise rindu. Carroll kirjeldas, et turvatöötaja küsis temalt, mis on rinnahoidja all, mille peale ta vastas: «minu rinnad.»

Seejärel suunati ta edasi eraldi ruumi põhjalikumaks kontrolliks, kus teda kõigepealt küsitleti ning teatati siis, et ta peab näitama, mis tal rinnahoidja all on. 

«Ma ei suutnud talle [turvatöötajale] näkku vaadata. Ma avasin oma särgi, et talle rinnahoidjat näidata. Ma arvan, et nende arvates ma proovisin midagi peita,» kirjeldas naine.

«Ta käskis mul selle eemaldada, mida ma ka tegin, püüdes oma rindu katta. Ma tundsin, et pean alluma, kuna kartsin, et nad võivad nõuda mu täielikult paljaks võtmist või mind mitte kaasa töötamise eest kinni pidada,» rääkis Carroll.

Lisaks alandamisele, viitasid turvatöötajad pidevalt talle kui meessoost isikule, kuigi Carroll parandas neid pidevalt, et ta on naine. Tema sugu mõisteti vääriti nii mitu korda, et viimaks näitas ta töötajatele passi, tõestamaks, et ta on naine.

«Ma ei usu, et ta adus, millist stressi ta mulle tekitas. Ta vabandas, kui ta mind härraks kutsus, aga siis ta ikka jätkas seda,» ütles Carroll.

Carrolli sõnul ei küsitud temalt kordagi, kas ta sooviks, et sedavõrd intiimse läbiotsimise juures oleks ka mõni naisterahvas.

«Ma olin juba ärevil, et mu keha skänneeriti. Mul ei olnud mingit autonoomiat oma keha üle. Ma tundsin, et mulle ei antud mingitki valikut ja kui ma oleksin keeldunud, oleks mind karistatud,» kirjeldas ta.

«Ma endiselt nutan ja värisen pärast seda vahejuhtumit. Ma ei taha, et keegi mind näeks. Ma ei taha süüa. Ma ei taha, et keegi mind vaataks ning ma ei taha oma toast väljuda,» sõnas Carroll ning lisas, et ta kardab nüüdsest Suurbritanniat läbivaid lende. Lisaks pidi ta olukorraga toime tulekuks käima terapeudi juures.

Pärast oma loo jagamist Twitteris, pakkusid mitmed kasutajad talle oma toetust ja sümpaatiat ning paljud olid sügavalt ärritunud naisele osaks saanud kogemuse peale. 

«Meil on äärmiselt kahju kuulda, et proua Carroll koges kohustuslikku turvakontrolli läbides sellist stressi,» sõnas London Lutoni lennujaama esindaja.

«Me oleme tema ees otse vabandanud ning alustasime ka koheselt siseuuringut. Tulevikus töötame lähemalt kohaliku LGBT kogukonnaga, et tagada meie turvatöötajatele asjakohane treening,» lisas esindaja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles