Galerii: Prantsusmaa populaarseim järv on kokku kuivamas (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haute-Savoie piirkonnas asuv Annecy järv on puhkajate üks lemmiksihtkohti Prantsusmaal, kuid kliima soojenemise tagajärjel on selle veetase langenud viimase 70 aasta madalaimale tasemele.

Annecy järv on tuntud oma kristallselge vee poolest, mis pärineb peamiselt mägiallikatest. Seetõttu tulevad turistid Annecy kallastele aasta ringi, et nautida järve ilu, seda ümbritsevat kaunist loodust ning kui ilm võimaldab, siis ka läbipaistvasse vette sulpsata, kirjutab The Local. 

Ujumine ei pruugi aga peagi enam võimalik olla, kui praegune madala veetaseme probleem jätkub.

Annecy järve veetase on madalam, kui viimase 70 aasta jooksul mõõdetud. Näiteks varasemate veetaseme mõõtmise paikades on 80-sentimeetrise sügavuse asemel nüüd vett vaid 20 sentimeetrit.

Isegi pärast 2003. aasta kuumalainet, mille tõttu hukkus Prantsusmaal ligi 15 000 eakamat inimest, ei olnud veetase sedavõrd madal.

Vastavalt Europe 1 raportile ulatub vesi nüüd isegi 200 meetri kaugusel kaldast enamikul inimestel vaevu reieni. Paadid aga on üldse liivas kinni.

Eksperdid usuvad, et veetase langeb veelgi enam ning mõne arvates võib suisa lähipäevil veetase väheneda veel kümme sentimeetrit.

Peamine veetaseme languse põhjus on möödunud suve kuumus, mille tõttu aurustus palju järvevett. Teine põhjus on vähene sademete hulk Alpi mäestikus.

Madal veetase ei mõjuta mitte ainult ujujaid, vaid ka neid, kes järve peal töötavad.

«Mitmes kohas on veetase 70 sentimeetrit madalam, nii et peame paadid saatma kaugemale kui 200 meetrit [kaldast], et nad sõita saaks, sest lähemal olles puudutavad mootorid põhja,» selgitas paadirendi ettevõtet juhtiv Romain.

Järve olukord teeb muret ka teadlastele. Šveitsi geograafi Gianluigi sõnul pole see vaid Annecy järve probleem. «See puudutab kõiki Alpi järvi, mis on murettekitav mitte vaid järvede endi jaoks, vaid terve hüdroloogilise võrgustiku jaoks, mis nendega ühenduses on,» selgitas ta.

Gianluigi sõnul saavad sedasorti põuaprobleemid üha tavapärasemaks. «See on üks kliimasoojenemise ilminguid,» lisas ta.

Mitte kõigi arvates pole tegu aga äärmiselt kahetsusväärse olukorraga ning mitmed kohalikud elanikud suisa naudivad madalat veetaset.

Terve elu Annecy ääres elanud Julie sõnul pole ta midagi sellist kunagi Annecys näinud. «See on väga lahe, sest see tähendab, et meil on rand keset linna. Oleme isegi rannakarpe leidnud!» sõnas ta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles