Argentina köök – särtsu ja särinat!

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
grilled steak
grilled steak Foto: Jens Ickler / PantherMedia / Jens Ickler

Argentina toidu- ja joogikultuur on paljuski mõjutatud Euroopast, eriti Itaalia (pitsa ja pastatoidud) ja Hispaania väljarändajate kaudu. Sellel maal hinnatakse kõike, mis seondub grillimise ning suurejooneliste grillpidudega. 

Nagu öeldud, on Argentina toidu- ja joogikultuur suuresti kantud Euroopa ning Itaalia toidukultuurist. 

Argentina ja argentiinlaste köögikultuuriga seostatakse esmajoones suurejoonelisi grillpidusid ja sellel kõigel on ka igati loogiline põhjus – piirkond on eriti sobiv veisekasvatuse arendamiseks, seega on liha oluline märksõna selle piirkonna toitude kirjeldamisel.

Vaatamata sellele, et Argentinal on pikk ookeanipiir, ei mängi kala siiski kuigi olulist rolli maa toidukultuuris.

Tüüpilised põhiroad

Argentina köök on kuulus oma asado’de (grillpidu) poolest. «Liha, peamiselt veiseliha, on alati rikkalikult serveeritud. Serveeritakse seda kõrvitsapüree või maguskartuliga ja kergelt vürtsika kastmega, küüslauguse ja äädikase chimichurri´ga, mida on nii rohelist kui punast varianti,» rääkis Vabalaud OÜ tegevjuht Daisy Järvi.

Grillitud veiseliha tüüpilises Argentiina restoranis. 
Grillitud veiseliha tüüpilises Argentiina restoranis. Foto: Nick Dale / PantherMedia / Nick Dale

Chimichurri kastet kasutatakse asado grill-lihade marineerimisel.

Tulemaa traditsiooniline roog on Järvi sõnul centolla (patagoonia kuningkrabi), põhja poole liikudes on tema sõnul aga väga kuulus La Plata lahe puchero

Puchero on ühepajatoit, mida söövad nii rikkad kui vaesed. «Ka anumat, milles rooga valmistatakse, nimetatakse puchero`ks. Roa erinevus seisneb suures arvus lihaliikides ja  köögiviljades,» kõneles Järvi.

Tüüpiliste roogade hulgast leiab provoleta (grillil küpsetatud juustutükid), locro (raguu kõrvitsa, maisi ja aedubade baasil, sõltuvalt piirkonnast on kasutatavad lihaliigid erinevad, seda rooga süüakse rohkem Andide piirkonnas), empanada (eri täidistega poolkuukujulised pirukad) aga leidub ka Viini šnitsleid koos praemunade ja friikartulitega.

Desserdid 

Argentiinlased on Järvi ütlust mööda maiad dulce de leche (kondenspiim) peale – seda lisatakse nii jäätistele kui küpsetistele. Alfajores´id on aga väikesed armsad kaksikkoogikesed, mille vahel on kondenspiim, pealt on need kaetud suhkruvõõba või šokolaadiga. 

Joogid 

Rahvusjook on argentiinlastele mate (või Yerba mate). «Matetee valmistatakse kalebassi (pudelkõrvitsakujuline anum) ja seda joovad argentiinlased läbi filtriga kõrre (bombilla) kogu päeva vältel,» jätkas Järvi.

Mate on argentiinlaste tee, mida juuakse sisuliselt kogu päeva vältel. Ka on see sotsiaalsete suhete sõlmimise sidusosa. 
Mate on argentiinlaste tee, mida juuakse sisuliselt kogu päeva vältel. Ka on see sotsiaalsete suhete sõlmimise sidusosa. Foto: Ildi Papp / PantherMedia / Ildi Papp

Tops täidetakse 2/3 ulatuses teepuruga ning valatakse peale umbes 80 kraadini kuumutatud vesi. «Mate on argentiinlase identiteedi alustala, ta pole mitte ainult tee, vaid ka sõpruseavaldus ning hea viis inimestega jutule saada,» lisas Järvi.

Lõviosa Argentinas toodetud veinist valmib Mendzolas, kus on üle 700 veinikeldri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles