Hoiatus: lennukis maha kukkunud telefonist tuleb kohe salongipersonalile teada anda (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Leung Cho Pan / PantherMedia / Scanpix

Liitiumpatareidiga mobiiltelefonid võivad ülekuumenedes lennukites endast tõsist turvaohtu kujutada. Seetõttu ei tohi lennu ajal telefoni kadumist vaid enda teada jätta.

Septembri lõpus libises Qantase lennul reisinud mehel telefon käest ning jäi kahe istme vahele kinni, kirjutas Travel+Leisure. Kui mees üritas telefoni kätte saada, sai see muljuda ning hakkas hõõguma ja kärsahaisu välja ajama. 

Seepeale kaalus salongipersonal hädamaandumist Sydneys, kuid õnneks saadi tänu tulekustutile olukord kontrolli alla ning lennuk jätkas teekonda Melbourne'i.

Lennuk maandus Melbourne'is viperusteta, kuid see vahejuhtum tõi taas päevakorda turvanõude, millest paljud reisijad veel teadlikud ei ole.

Üha enam lennufirmasid on hakanud enne lendu reisijaid hoiatama, et lennu ajal telefoni kaotamisest tuleks teada anda salongipersonalile. Kui mõned võivad arvata, et reegel on loodud selleks, et toolide vahele kinni jäänud telefon istme liikumismehanisme ei rikuks, siis tegelikult seisneb põhjus siiski tuleohutuses.

Liitiumpatareid võivad kiirelt üle kuumeneda ning kui nad saavad kahjustada, siis ka süttida. USA lennuameti andmetel oli 2017. aastal maailma lendudel 46 liitiumpatareiga seotud tulekahju.

Kui su telefon kukub lennu ajal istme vahele, anna sellest koheselt lennusaatjale teada. Kui telefon peaks süttima või üle kuumenema, oskab salongipersonal kohe tule kustutada. Lennusaatja võib ohu korral sinu telefoni ära võtta ning vedeliku sisse uputada või asetada see kuni maandumiseni tulekindlasse karpi.

Kui plaanid käsipagasisse lisapatareisid kaasa võtta, siis tuleb olla tähelepanelik, et need ei puutuks kokku esemetega, mis võiks neid muljuda või kriipida, nagu näiteks võtmetega.

Lisaks tuleb teada, et liitiumioonpatareid ei ole äraantavas pagasis lubatud. Neid võib kaasa võtta ainult käsipagasisse.

Nordica turundus- ja kommunikatsioonijuhi Toomas Uibo sõnul hoiatatakse alates eelmisest suvest reisijaid ka Nordica lendudel. Lennusaatjat tuleb tema sõnul teavitada nii siis, kui telefon lennu ajal kaob, kui ka siis, kui reisija märkab lihtsalt telefoni kuumenemist.

Uibo lisas, et Nordica lendudel pole telefonidega probleeme olnud, aga kui maailmas selliseid asju ette tuleb, siis laiendatakse sarnaseid ettevaatusabinõusid ka siinsetele lendudele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles