Islandi kauneim rand on võtnud mitme ettevaatamatu turisti elu

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reynisfjara rand
Reynisfjara rand Foto: Philip Bird / PantherMedia / Scanpix

Islandi loodus on imekaunis, kuid see võib olla ka ohtlik või suisa surmav. Üheks kõige ohtlikumaks paigaks Islandil on seal kõige kaunimaks tituleeritud rand, mida ei pea aga kartma, kui tead, millele tähelepanu peaks pöörama.

Islandi võimsas ja äärmusi pakkuvas looduses on paraku hukkunud paljud turistid, kes polnud piisavalt teadlikud end ümbritsevast keskkonnast. Riiki kutsutakse tihtipeale tule ja jää maaks ning seda põhjusega, kirjutab Guide to Iceland.

Reynisfjara rand on ülimalt populaarne just oma musta liiva tõttu, mida külastavad aastas miljonid inimesed. Lisaks eriskummalise värvusega liivale on Reynisfjaras ka basaldist sambad ning loomulikult võimsad ookeanilained, mida siia imetlema tullakse.

Võimas ookean on aga ettearvamatu ning lisaks suurtele lainetele on Reynisfjara rannas ka tugevad hoovused. Samuti võib esineda hiilivaid laineid ehk pärast mitut väiksemat lainet võib tulla üks suur laine, mis jõuab kaugele randa välja. 

Reynisfjara ranna oht seisnebki peamiselt lainetele liiga lähedale minekus. Isegi kui ilm on rahulik ja tuulevaikne ning arvad, et seisad veepiirist ohutus kauguses, võib äkitselt tulla suurem laine ja sind vette kanda.

Sedasi jääb rannas lainetesse keegi kinni peaaegu iga päev. Kui enamikul inimestel saavad lihtsalt jalanõud või riided märjaks, siis väga paljude kaamerad ja telefonid saavad kannatada ning paraku on mõni inimene ka seetõttu hukkunud.

2017. aasta jaanuaris jäi viiekümnendates sakslanna lainetesse ning meri kandis ka kaldale mõni tund hiljem. Ta reisis koos oma abikaasa ja kahe täiskasvanud lapsega, kelle samuti laine kaasa kandis. Teised pereliikmed suutsid aga veest eluga pääseda.

2016. aastal seisis 40-aastane hiinlane rannas ühe kivi peal, kui äkitselt tuli suur laine ja kandis ta merele. Mees hukkus ning temaga kaasas olnud naine ja kaks last ei saanud midagi teha.

2007. aastal kandis ootamatu suur laine merre 75-aastase ameeriklanna. Kolm inimest hüppasid naisele järele, püüdes teda päästa, kuid see ei õnnestunud.

Kõik need õnnetused juhtusid selge ja päikesepaistelise ilmaga päevadel, kui inimesed ei osanud lainetes ohtu näha.

Reynisfjarat ning ka teisi Islandi randu külastades tuleks säilitada ettevaatlikkus kogu aeg ning lainetest ohutusse kaugusesse hoida. Ära kunagi pööra vee lähedal olles lainetele selga ning ära kaota pildistades tähelepanu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles