Eestlaste seas populaarne paradiisirand suletakse turistidele määramata ajaks

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maya Bay
Maya Bay Foto: Rajavi Omanee / AP/Scanpix

Üks maailma kuulsamaid randasid Maya Bay Tais suletakse turistide tekitatud kahju tõttu nüüd teadmata ajaks. Maya Bay sai tuntuks 2000. aasta filmiga «Rand» Leonardo DiCaprioga peaosas.

Maya Bay kuldsed liivad, kristalne sinine vesi ning lahte ümbritsevad kaljud Ko Phi Phi Leh saarel oli tänu filmile Tai kõige külastatum paik terves riigis, kirjutas The Guardian. 

Viimastel aastatel on aga ligi 5000 turisti ja 200 paati päevas ranna keskkonnale sedavõrd palju kahju tekitanud, et Tai võimud otsustasid ranna sulgeda.

Kui selle aasta kevadel teatasid võimud, et laht suletakse alates esimesest juunist neljaks kuuks, siis hiljem pikendati sisenemiskeeldu juba aastaks, et loodus saaks taastuda.

Päikesekreemidest, paatidest ja prügi mahaviskamisest põhjustatud reostus on hävitanud hinnanguliselt ligi 80 protsenti Maya lahte ümbritsevast korallrahust.

«Me oleme teinud igakuiseid vaatlusi ning jõudsime järeldusele, et turism oma 5000 külastajaga päevas on tõsiselt hävitanud paiga ökosüsteemi,» sõnas Tai rahvusparkide osakonna juht Songtam Suksawang. 

«On väga raske [Maya Bay-d] ravida ja taastada, kuna rand on täielikult hävinud koos seda katnud taimestikuga,» sõnas Suksawang ning lisas, et etteantud ajal taastumine on lihtsalt ilmvõimatu.  

Hoolimata Maya Bayle aastate jooksul osaks saanud kahjule, ei soovinud Tai võimud randa sulgeda, kuna piirkond toob aastas sisse 400 miljonit bahti (üle 10 miljoni euro).

Esmaspäeval, 1.oktoobril teatas aga Tai rahvusparkide, eluslooduse ja looduskaitse ministeerium, et rannas seatud turismipiirangut ei eemaldata enne, kui sealne ökosüsteem taastub täielikult oma normaalsesse seisukorda.

Uudis tuli kergendusena keskkonnaaktivistidele, kelle sõnul polnud nelja kuu pikkune sulgemine kindlasti piisav. Korallid kasvavad vaid pool sentimeetrit aastas, mistõttu läheb aastaid, enne kui piirkonna korallrahu täielikult taastub.

Maya Bay eest vastutav rahvuspargi juht Worapoj Lomlimi sõnul on juba korallrahude taastamiseks istutatud lahte üle 1000 koralli ning neid tuleb veelgi juurde.

Lisaks Taile on ka ümberkaudsed riigid Filipiinidest Indoneesiani hakanud vaikselt mõistma massiturismiga kaasnevaid probleeme. Aprillikuus teatas Filipiinide president Rodrigo Duterte, et Boracay rannakuurort suletakse kuueks kuuks reostuse tõttu.

Indoneesia kuulutas möödunud aastal aga Bali lähistel välja «prügi hädaolukorra,» kuna sealne rannik oli mattunud ohtrasse prügisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles