Maldiivide võimud hävitasid briti kunstniku taiese, kuna see ei sobinud islami vaadetega (5)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maldiivide politsei hävitamas briti kunstniku installatsiooni
Maldiivide politsei hävitamas briti kunstniku installatsiooni Foto: Handout / AFP/Scanpix

Unikaalne veealune skulptuuride kogu oli nähtav ainult sukeldujatele, kuid sellegipoolest nõudis Maldiivide president kujude hävitamist.

Veealused muuseumid ja kunstiteosed on muutumas üha populaarsemaks üle terve maailma. Nii tegi oma kunstiinstallatsiooni populaarsesse puhkusesihtkohta Maldiividele ka briti kunstnik Jason DeCaires Taylor, kelle töö nüüd politsei hävitas, kirjutas news.com.au.

Maldiividel on ametlikuks religiooniks islam ning inglase kunstiteos tekitas pahameelt eeskätt kohalikes usujuhtides. Selle peale nõudis president Abdulla Yameen skulptuuride veest välja võtmist ja hävitamist.

Maldiivide politsei kunstiteost hävitamas
Maldiivide politsei kunstiteost hävitamas Foto: Handout / AFP/Scanpix

Presidendi sõnul oli kujude näol tegemist «iidolitega,» kes on islami religioonis keelatud. Samuti oli president Abdulla Yameen veendunud, et kunstiteose vastu oli «märgatav avalik pahameel», mis oli tema sõnul põhjuseks, miks ta andis käsu need hävitada.

Radikaalse islamivoolu pooldajad on vastu igasugusele inimese kujutamisele, kuid tänapäeva maailmas on selle vastu võitlemine muutumas üha keerulisemaks.

Briti kunstnik Jason DeCaires Taylor ise väitis, et tema skulptuuridel ei olnud mitte mingisugust religioosset tähendust. Tema sõnul püüdis ta nendega lihtsalt tabada inimvormi lihtsust ja karakterit.

«Ma olin äärmiselt šokeeritud ning mu süda murdus kuuldes, et Maldiivide võimud on minu kujud Coralariumis hävitanud, hoolimata kestvatest läbirääkimistest ja dialoogist,» sõnas Taylor.

«Coralarium loodi, et ühendada inimesi keskkonnaga ning tekitada paik, kus mereelustik hakkaks vohama,» lisas ta.

Coralariumina tuntud installatsioon oli korallriffi juures, ujumiskaugusel Fairmonti Sirru Fen Fushi hotellist. Selle eesmärk oli olla nii turismiatraktsioon kui ka mereelustiku elupaik. Öösel oli installatsioon täidetud tulukestega, mis tekitasid vee all sukeldudes maagilise elamuse. 

Kohalik politsei postitas fotod kujude hävitamisest sotsiaalmeediasse.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles