Hea teada: kuidas Airbnb korterit üürides salakaamerat ära tunda?

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Harald Richter / PantherMedia / Scanpix

Hiljuti on olnud mitu juhtumit, kui Airbnb kaudu majutuse üürinud turistid on avastanud ruumidest peidetud kaamera. Tehnikaekspert selgitab, kuidas salakaamerat ära tunda.

Kuna Airbnb kaudu võib oma korterit või tuba välja üürida igaüks, ei ole mingit garantiid, et ruum näeb välja selline nagu reklaamitud või et omanik pole hoopistükkis pervert ning külaliste voodielu ei filmi, nagu juhtus möödunud aastal ühe ameeriklaste paariga.

Septembri alguses leidis briti paar Torontos viibides oma Airbnb korterist peidetud kaamera, kuna seinal olev digitaalkell tekitas neis kahtlusi. Õnneks on peale kõhutunde usaldamise veel teisigi viise, kuidas tuppa peidetud kaamerat tuvastada.

Newstalki tehnoloogiakorrespondent Jess Kelly selgitas Lonely Planetile, et praegu on enda koju ise turvasüsteemi paigaldamine lihtsam ja soodsam kui ei kunagi varem. «Kõik alates kaameratest kuni sensoriteni saab ühendada telefoniga,» sõnas ta.

Kuigi oma korteri väljaüürijates võib tekitada turvatunde see, kui nad teavad, mis nende tubades toimub, ei ole see kindlasti meeltmööda üürijale. Kui kaamerad on aga paigaldatud ruumidesse salaja ilma üürnikku teavitamata, on tegemist aga suisa seaduse rikkumisega.

«Kui kasutad platvormi nagu Aribnb, ei teeks kahju, kui uurid omanikult, kas [üüritavas kohas] on mõni targa kodu lahendus, millest peaksid teadlik olema,» selgitas Kelly. Tema sõnul võib see tähendada nii Google Home kui ka James Bondilikku turvasüsteemi. Kui majutuse piirkonnas on kusagilgi mõni kaamera, peab see olema üürijale teada.

«Oleks tore mõelda, et Airbnb-d üürides ei pea kunagi peidetud kaamerate pärast muretsema, kuid leian end ikka iga kord raamaturiiuleid ja kardinapuid vaatamas,» ütles Kelly. Tema sõnul peaks kindlasti kahtlust tekitama punane, sinine või roheline tuluke. Mõnedel kaameratel on ka liikumisandur, mistõttu tasub hoida silmad lahti vilkuva valguse osas, mis ilmub ainult siis, kui toas ringi liigud.

«On ka ettevõtteid, mis pakuvad MI5 stiilis tehnoloogiat, mis skäneerib ruumi, et leida kõikvõimalikku tehnoloogiat ja jälitusseadmeid, kuid elu on selleks liiga lühike. Kui tunned, et sind jälgitakse, anna sellest teada ja lahku,» lisas ta.

Airbnb platvorm suhtub privaatsusprobleemidesse väga tõsiselt. Kuigi avalikel aladel on kaamerad lubatud juhul, kui nendest on eelnevalt üürnikku Airbnb kaudu teavitatud, ei ole kaamerad kunagi lubatud magamistoas ega vannitoas. Kohe kui üürnik märkab midagi kahtlast, tuleb sellest Airbnb-le teada anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles