Galerii: šotlased on hädas kivitorne ehitavate turistidega

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Šotimaa eraldatud kõrgendikke külastavad turistid muudavad lahedate fotode jaoks  tehtud kivitornidega pinnase erosioonile vastuvõtlikumaks ning kahjustavad seega kohalikku loodust.

Skye, Iona ja Orkney saarte kohalikud ja looduskaitsjad avaldavad muret turistide seas üha enam leviva trendi üle ehitada kõrgeid kivipüramiide ja -torne, et neist kauneid pilte teha, kirjutas Independent.

Kuigi kividest laetud tornid võivad olla ilusad, kiirendab kiviseintest tükkide eemaldamine erosiooni ning häirib seal elavate putukate ja teiste loomakeste elu.

Kohalik elanik Claire Irons kirjeldas, et nägi oma jalutuskäigul koeraga Skye saarel Fairy Glenil vähemalt 50 kividest ehitatud moodustist.

Ironsi sõnul kartis ta, et kõrgemad kivitornid võivad tema väikse terjeri peale kukkuda, mistõttu läks ta turiste keelama. Kive laduvate turistide vastus oli aga, et naine rikkuvat kogu nende lõbu.

Pärast seda, kui 2016. aastal näidati Fairy Gleni The BFG filmis ning lisati Šoti turismiameti poolt riiki tutvustavasse videoklippi, hakkas väiksesse eraldatud piirkonda voorima hulgaliselt turiste. Ironsi sõnul on sellest hetkest alates turistide arv ainult tõusnud.

«Inimesed peaksid sinna minema lihtsalt ümbruskonda vaatama, mitte kivihunnikuid ehitama. See on alal, kus müttavad ringi lambad. See on geoloogiline piirkond,» selgitas Irons.

Keskkonnakampaania grupi Blue Planet Society asutaja John Hourstoni arvates ärgitab sotsiaalmeedias nähtu inimesi kivimoodustisi ehitama.

«Kui nägin seda fotot, olin jahmunud- see on uus tase. Et see oleks Skye saarel, mida seostatakse eraldatusega, on täiesti šokeeriv. Kahtlemata jätab see keskkonnale jälje,» sõnas Hourston.

«See foto kehastab loodusliku keskkonna rüvetamist. Me räägime inimestest, seljakotiränduritest ja seiklejatest, kes peaksid lähtuma kontseptsioonist, et endast ei tohiks ühtki jälge maha jätta,» lisas Hourston.

Ta selgitas, et inimesed, kes seda teevad, näevad seda kui midagi täiesti ohutut. Üha enam inimesi soovib tema sõnul metsikusse loodusesse minna, kuid see metsik muutub üha vähem metsikuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles